Tudomány

2015.03.18. 17:45

Egészséges barnulás - Magyar fejlesztés a kíméletes technológia

Akárcsak a tavaszi napfény, a bioszoláriumok finoman barnítják bőrünket – tudtuk meg Rendes Ferenc és Rendesné Szabó Éva üzletvezetőktől.

Szám Dorottya

Magyar szabadalmaknak és technikai fejlesztéseknek köszönhetően a bioszoláriumokban kíméletesen barnulva élvezhetjük a jótékony hatásokat. Ami a hagyományos szoláriumoktól megkülönbözteti a bioszoláriumokat, az az, hogy a csövek nem tartalmaznak kvarc-halogén lámpákat, amelyek a bőr vörösödését okozzák.

Az eredmény így nem a szokványos sárgásbarna, hanem a karibi barna bőrszín. Ugyanakkor nem igaz, hogy a hatás annak tudható be, hogy jóval kisebb teljesítményű fénycsöveket alkalmaznak.

Szabó Vivien bioszoláriumban dolgozik. A mesterséges fény – körültekintően alkalmazva – segít a bőrnek (Fotó: Nagy Lajos)

Szabó Éva elmondta, hogy a technika másik újdonsága a zöld színterápia. A színek energiák. Minden egyes színnek külön hullámhossza és frekvenciája van. A szemünk ezeket színnek látja, de a bőrünk is érzékeli a különböző hullámhosszokat, így egyéb biológiai hatások érhetők el. Ennek következtében érez-hetjük úgy, hogy nemcsak vizuálisan hat, hanem a bőrön keresztül a tudatunkra is. A zöld a lendület, a zsendülő, új élet, a magabiztosság, a termékenység, a remény és az egyensúly színe.

Szigorúbbak a vonatkozó belső szabályok is – tudtuk meg Rendes Ferenctől. A csövek ötszáz órát működhetnek, ezt követően lecserélik őket. A folyamatos műszaki vizsgálatoknak köszönhetően az egyenletes teljesítmény adott, így elképzelhetetlen egy olyan reklám, amely csőcserével ösztönözné a vendégeket a szoláriumozásra.

Ha szoláriumozni kezdünk, akkor mindig érdemes betartanunk a fokozatosság elvét. A melaninképződés ugyanis fokozatosan nyújt egyre nagyobb védelmet. Eleinte háromnaponta, egy bizonyos bőrszín elérését követően pedig hetente ajánlott használni a napágyakat. Különleges esetben, nagyon világos bőrszínnél ritkábban érdemes járni, a 18 éves korhatárt pedig érdemes betartani. Minden esetben célszerű azonban felkeresni egy bőrgyógyászt, mielőtt szoláriumbérletet vásárolnánk.

 

A D-VITAMIN-HIÁNYT IS PÓTOLJA

Az egészséges szoláriumkultúra egyre nagyobb divat Magyarországon is. Azoknak kedvez, akik úgy szeretnének barnák lenni, hogy közben megőrzik a bőrük egészségét. A bioszoláriummal kapcsolatos fejlesztéseknél az volt a fő szempont, hogy olyan technológiát hozzanak létre, amellyel el tudják kerülni a bőr leégését, pirosodását, károsodását, öregedését, ráncosodását és kiszáradását. A szolárium a D-vitamin-hiányt is pótolja, ami a téli napfényszegény időszakban különösen fontos. Mindannyian érezzük, hogy minél tovább tart a tél, annál nagyobb szükségünk van fényre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!