Tudomány

2014.11.06. 14:58

Kutatni nemcsak hasznos, de érdekes is

Veszprém – Mindig büszkék voltunk tudósainkra, mondta Palkovics László államtitkár a Pannon Egyetem tudomány napi ünnepségén.

Balla Emőke

A Magyar tudomány ünnepét hivatalosan 2003 tartjuk november 3-án, azon a napon, melyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét felajánlotta a Magyar Tudós Társaság megalapítására, és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását. Az idei rendezvénysorozatot november 3-30. között rendezik, „Messze látó tudomány: felelős válaszok a jövőnek” témakörben.

A tudomány, a kutatás eredményei körbevesznek bennünket, mindannyian használjuk és élvezzük azokat, gondoljunk csak a számítógépre, vagy a mobiltelefonra, emlékeztetett Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkára.

Hazánk versenyképességének és gazdasági növekedésének egyik kulcsa a kutatás-fejlesztés, ezért is fontos, hogy a jelenlegi 37 ezres kutatói létszámot 2020-ra 56 ezerre növeljük, a kutatás-fejlesztésre fordított összeget pedig megduplázzuk, hangsúlyozta a felsőoktatásért felelős államtitkár. Kutatni nemcsak hasznos, de érdekes is, ezért biztatta az ifjú kutatókat, doktoranduszokat, ne lohadjon szorgalmuk, kíváncsiságuk.

Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora köszöntőjében úgy fogalmazott: a tudomány eredményei soha nem voltak még ilyen közel, ugyanakkor ennyire távol sem tőlünk, a mindennapi élettől. Az egyetem a minőség, hatékonyság és versenyképesség hármasát tartja szem előtt, a három feladat egyenrangú a működésben.

Porga Gyula polgármester szerint Veszprém legalább annyira ismert egyeteméről, mint történelméről, kultúrájáról. Veszprém a tudomány városa, ez a Pannon Egyetemnek is köszönhető, mely kedvezően hat a város fejlődésére. Az egyetem nemcsak a hagyományok ápolója, de a kritikus gondolkodás iskolája is.



Az ünnepségen díjakat, kitüntetéseket adtak át. A legmagasabb egyetemi tudományos elismerést, a Doctor Honoris Causa címet Gyulai József akadémikus, Széchenyi-díjas magyar fizikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. vehette át tudományos és iskolateremtő munkássága elismeréseként. Az akadémikus délután Tudomány, társadalom – felfedezés és megvalósítás címmel tartott előadást az ünnepi programhoz kapcsolódóan.

A Pannon Egyetem Szenátusa a Pannon Egyetem Díszpolgára címet adományozott Kroó Norbert professzor, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi alelnöke, jelenlegi elnöki tanácsadója, a Pannon Egyetem honoris causa doktora részére. A Polinszky-díjat –  melyet Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata alapított a műszaki, természettudományos és gazdasági területen Veszprémben kiemelkedő érdemeket szerzett személyek munkájának elismerésére – Porga Gyula polgármester adta át Bertók Botond egyetemi docensnek, az IBM Szoftvertechnikai Kutatóközpont és a Nemzeti Infokommunikációs Koordinációs Központ alapító vezetőjének.

Pro Universitate Pannonica arany fokozat kitüntetést vehetett át Hancsók Jenő egyetemi tanár, Méray László-díjban részesült Horváth Krisztián egyetemi docens, Sebestyén Attila Emlékérem kitüntetést kapott Hangos Katalin egyetemi tanár. Az egyetemi ünnepségen PhD doktorokat avattak, huszonkét doktorandusznak adták át a tudományos fokozatot igazoló oklevelet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!