Tihany

2014.12.26. 14:55

Önkéntesek gyűjtöttek adományt

Tihany - Korábban számítógépre vagy rádióra kértek, ma ételre sincs pénzük a legszegényebbeknek. Több tucat levelet kap minden évben karácsony előtt az önkéntes segítőkből álló tihanyi Erzsébet kör.

Prevics Éva

A tihanyi asszonyokból alakult társaság csaknem 20 éve dolgozik a rászorulók megsegítésén. Minden évben Erzsébet napon nyitják meg az adventi bazárt, ahol összegyűjtik az adományként kapott tárgyakat. Az adventi vasárnapokon a tihanyi apátság galériájában továbbadták a tárgyakat azoknak, akiknek szükségük van rá.

A befolyt összeget a szerényebb körülmények között élők kapják. Előfordult, hogy pénzt adományoztak egy kárpátaljai óvodának, ahol a felajánlásból egy cserépkályhát építettek, az árvizek idején pedig a károsultaknak küldték a segítséget. Tihanyban ugyan nincsenek nélkülözők, de olyanok vannak, akik igen szerény összegből kénytelenek élni. Őket azzal tudják segíteni, hogy kifizetik a gyerekek ebédjét az iskolában, vagy a zeneiskolai díjat állják, esetleg tűzifát vesznek az érintett családnak. A legszegényebbeknek már ennivalót küldenek – mondja az Erzsébet kör vezetője.

– Rengeteg levelet kapunk minden évben, melyekben az emberek segítséget kérnek. Látszik a gazdasági helyzet romlása. Tíz éve az emberek azt írták, hogy számítógépre vagy rádióra gyűjtenek a gyereknek, kicsit később a rezsi fizetéséhez kértek segítséget, aztán már a gyógyszert és a ruhát sem tudták fizetni. Ma ott tartunk, hogy sok rászoruló ennivalóra kér, mert már arra sem futja neki – teszi hozzá Présingné Baracskai Erika. Korábban az adományokból befolyt összegből a határon túli magyarokat is segítették. Ma már ritkán tudnak külföldre pénzt küldeni, hiszen itthon is minden forintra nagy szükség van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!