Tihany

2014.07.25. 10:10

Műholddal is tervezhetjük a strandolásunkat a jövőben

Tihany - Rövidesen az interneten is pontosan követhetjük műholdképek segítségével, hogy a Balaton vagy más tavak egy-egy területén az adott pillanatban mennyi alga van és azok milyen fajtából kerülnek ki.

Győrffy Árpád

A tudományos szenzáció számba menő eredmény annak a most zajló méréssorozatnak köszönhető, amit négy ország kutatói végeznek Tihanyban. Dr. Présing Mátyás, a Balatoni Limnológiai Intézet tudományos főmunkatársa, a projekt tihanyi felelőse elmondta, hogy a három héten át tartó terepmunka egy nyolc ország részvételével zajló uniós projekt keretében zajlik. A választás azért esett a Balatonra, mivel egy jól kutatott tó, és korábbi angliai együttműködésük is jó alapokat ad a munkához. Itt végzik el azt nemzetközi összehasonlító, illetve kalibráló mérést, aminek eredményeként a kontinentális vizek esetében is hatékonyabban tudják majd használni a műholdas felvételeket.

A több csoportba egyszerre zajló terepi mintavétellel rögzítik a Balaton aktuális vízminőségi adatait. Az így nyert adatokat összevetik távérzékelésben már működésben lévő műholdak, valamint repülőgépre telepített hyperspektrális kamerák megfigyelési adataival. A színek, a fényelnyelő és fényvisszaverő jellemzők alapján meg tudják állapítani, illetve pontosítani tudják, hogy egy adott műholdfelvétel illetve légifotó éppen mit mutat a tóról.

Három olasz kutató, dr. Braga Federica (balról), dr. Mariano Bresciani, dr. Musanti Mauro és Présing Mátyás egy a víz fényelnyelő jellemzőit vizsgáló készülékkel
Fotó: Győrffy Árpád



- Egy jó felbontású felvétel segítségével most már nem csak a tengereknél, a tavaknál is meg tudjuk állapítani a vízáramlásokat, el tudjuk különíteni az élő és élettelen részeket. Az élő részek nagy részét adó algák esetében akár már egy néhány tíz négyzetméteres részre is meg tudjuk becsülni a mennyiségüket. Eddig is sok minden kiderült a műholdas felvételekből, de a finom kalibrációnak köszönhetően most egy újabb lépéssel továbbmentünk. A kontinentális vizekben elsőként azt is el tudjuk különíteni például, hogy az adott területen éppen kékalgák vagy zöldalgák találhatók.

Présing Mátyás szerint mindez akár majd a fürdőzők által is közvetlenül megnézhető lesz, így a jövően arról is dönthetünk az algák mennyisége, fajtája alapján, hogy hol szeretnénk éppen strandolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!