Tihany

2014.09.01. 10:45

Korzenszky Richárd képei a Tihanyi-félsziget világáról

Tihany - Amikor felkel a nap címmel nyílt kiállítás az ország egyik legszebb vidékét mesterien és lélekkel bemutató fotókból vasárnap.

Győrffy Árpád

A mintegy ötven kép válogatás abból a több ezerből, amit Korzenszky Richárd, a bencés apátság vezetője másfél évtizeden át készített közvetlen környezetéről. 

- A húsz évvel ezelőtti Tihanyba érkezésem utáni első reggelen köd borította a tájat, semmit nem lehetett látni. De ahogy teltek az évek, azt vettem észre, hogy olyan csodának vagyok a részese, amiről valamilyen formában beszélni kell - mesélte a perjel.

Korzenszky Richárd (jobbról), Kratochwill Mimi és a megnyitón gitárjátékával közreműködő Bánó Tamás (Fotó: Győrffy Árpád)


A kiállítást Kratochwill Mimi nyitotta meg, aki egyben társszerkesztője is volt a mintegy hatszor ekkora válogatást tartalmazó, közelmúltban megjelent fotóalbumnak.

- Kicsit úgy érzem, hogy ezek a fotók szentképek, mert a Biblia újszövetségi részének valamelyik jelenete minden egyes fotóban jelen van. Ugyanakkor valóságos képet adnak a környező világról, ami csak olyan áhítattal, nyitott szívvel közelíthető meg, ahogy Richárd atya ezt tette, fogalmazott a művészettörténész. Szerinte a képek remekművek, amihez hozzájárult a fotós kivételezett helyzete is. Hisz csak aki itt él, az tudja megtenni, hogy két évtizeden át ugyanúgy látja télen, nyáron a vizet, a partot, a virágokat, a fákat, az élőlények újraszülető generációit. Ezek az inspirációk megérintették az atyát és belőlük csodálatos képek születtek, mondta.

Korzenszky Richárd az apátsági templomban készült fotói előtt (Fotó: Győrffy Árpád)

A nagy érdeklődés mellett tartott megnyitó hangulatát Bánó Tamás gitárművész a fotókhoz és a helyhez illő darabokkal tette meghittebbé.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!