Hétvége

2014.07.20. 13:20

A Balatont választotta az osztrák oktató

Tihany - Andreas Novotny mezítláb jön elénk a füvön. Azonnal megállapodunk a tegeződésben, úgy látom, ez a természetes itt, a vízimádók között. Magas, sportos alkat, bőre napbarnított, kedves, németes eredetre utaló akcentussal beszél.

Őrsi Ágnes

Míg leülünk az árnyékban, a szörfösöket figyeljük; most éppen három vitorlát igyekszenek függőleges üzemmódba állítani. Andreas párja, Hetti foglalkozik a csoporttal. A szőke hajkoronán szalmakalap. Amit még látunk, az egy bikinifelső, mert Hetti mellig áll a vízben, ami mellesleg alig több mint húszfokos. Andreas mesél:

- Bécsi vagyok, Ausztriában szerettem meg a vizet. Huszonhat évvel ezelőtt megtudtam, hogy a régi osztrák főnököm keresi az utódját, mert eladná szörfiskoláját a Club Tihanyban. Nem akartam alkalmazott lenni, úgy döntöttem, megveszem azt a szörfiskolát. Anyukám nagyon megijedt, amikor meghallotta. Nem győzött sopánkodni, mi lesz velem odaát a szocializmusban? Én akkor 23 éves voltam, nem tartottam semmitől. Változást se sokat tapasztaltam, hiszen dánok építették a kis házakat, osztrákok újították fel a szállodát, és ha kimentem az üdülőből, akkor is mindenkivel tudtam németül beszélni. Amíg Bécsben éltem, a Fertő tavon dolgoztam, az is jó volt, de nekem még annál is jobban tetszett a Balaton.

Andreas Novotny bécsi, Ausztriában szerette meg a vizet, de már csaknem három évtizede a Balatonhoz költözött, amikor megtudta, hogy eladó a szörfiskola a Club Tihanyban

Kérdésünkre, hogyan teltek az első magyarországi évek, elmondta: - Nagyon jó volt, mert akkoriban a Balatonnál csak egy-két helyen ismerték a szörfdeszkát, keresték a tanfolyamunkat. Én is a német osztrák módszert alkalmaztam, alkalmazom: a jelentkezőket egy-egy ötnapos tanfolyamon megtanítom a vitorlázás vagy a windsurf alapjaira. Vizsga után igazolványt kapnak, amivel később bárhol tudnak sporteszközt kölcsönözni. Akkoriban egy hónapot töltöttem Ausztriában, május 15-től szeptember 15-ig itt voltam a Balatonnál, majd következtek a Maldív-szigetek, Costa Rica, Ausztrália. Otthon megtanultam ugyan síelni, de nem szeretem a telet, a hideget. Azt mondják rám most is, hogy se télikabátom, se téli cipőm, képes vagyok az egész évet kihúzni rövidgatyában. Majdnem így van, és mennyivel olcsóbb is - nevet. Meg sem kell kérdezni, hogy osztráknak tartja-e még magát.

- Magyar barátnőm van, magyar lakcímem, és magyar a cégem, amiből élek. Még nem vagyok igazi magyar, de már alakul. Mivel ez a klíma is négy évszakos, folytatódik a vándorlás. Hetti és Andreas hét hónapot tölt a Balatonnál, majd következik Dél-Afrika, Fokváros, ahol szintén vízi sportokat oktatnak öt hónapig. Ott kezdték el először tanítani az Európában újnak számító sportágat, a stand up paddle-t.


A kedvünkért Hetti és Andreas bemutatót tart: egész csapatot sétáltatnak a móló előtt a vízen (Fotó: Penovác Károly)


- Mi nagyon szeretjük ezt a vízen sétálást, talán így lehet magyarra fordítani. A lényege az állva evezés speciális evezővel. Polinéz halászok is alkalmazták, így fogtak halat, és ismert volt régebb óta Hawaiin, ahol a szörfoktatók felügyelték a tanulókat ezen az eszközön állva. A SUP (stand up paddle) nagyon jól megdolgozza a mélyizmokat, különösen jó hatással van a gerincgyengeségre. Lehet vele kocogni, sprintelni, kirándulni, teljesítménytúrázni. Hullám- és szélcsendes időben is tudunk haladni a vízen, akkor még többet láthatunk Magyarország legszebb helyéből.



Nemcsak az evező speciális, a deszka is kicsit más, mint például a szörfdeszka, arról nem is beszélve, hogy ezek felfújható deszkák , 1,7 bar bennük a levegő nyomása. Könnyűek, könnyen szállíthatók, beleférnek egy hátizsákba.

A SUP meghódította a magyar közönséget is, folyamatosan vannak jelentkezők a tanfolyamokra. A kedvünkért Hetti és Andreas bemutatót tart: egész csapatot sétáltatnak a móló előtt a vízen. Nyár, napsütés, Balaton. Kell ennél több?



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!