Tihany

2014.12.12. 12:07

A tihanyi polgármester az Év Vidékfejlesztője

A falu úgy modern, hogy közben őrzi a hagyományokat és védi a természetet. Az utóbbi években egymást érték a fejlesztések.

Prevics Éva

Az Év Vidékfejlesztője díjat vehette át Tósoki Imre tihanyi polgármester a  Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat által szervezett, IV. Vidékfejlesztési Napon.

Az indoklás szerint a polgármester Tihany látványos megújításáért vehette át a díjat. A települési szintű felújítás előkészítése 2007-ben kezdődött meg a Tihany Fejlesztéséért Alapítvány bevonásával. Az önkormányzat a civil szervezetek és a helyi intézmények képviselőivel közösen alakította ki Tihany jövőképét, amelynek alapján szakértői csapatok dolgozták ki az építészeti, turisztikai és a kulturális projekteket - tájékoztatta a Naplót Tósoki Imre.

A fejlesztések túlnyomó többségét uniós forrásokból finanszírozták. A megvalósult beruházásoknak köszönhetően Tihany idén indulhatott az Európai Falumegújítási versenyben, amelyen pályázatával – a volt szocialista blokkból egyedüliként - első díjat nyert. A bíráló bizottság értékelésében kiemelte, hogy Tihanyban összhangban van a természetvédelmi területekre vonatkozó szigorú szabályozás és a modern infrastruktúra.

A faluban az utóbbi néhány évben több más, jelentős fejlesztés is történt: megnyitották például a Levendulaház Látogatóközpontot és az Apátság Látogatóközpontját. Számos környezetvédelmi beruházás valósult meg. Három szakaszban több mint hét kilométernyi kerékpárút épült. A kerékpáros turizmus előmozdítására az idén elkészült a Hajóállomás és a Rév közötti, parti szakasz. Megújult a Hajóállomás környéke is. Tósoki Imre tavaszra tervezi a folytatást, amelynek eredményeképpen a Hajóállomás környéke is visszanyeri majd egykori szépségét.

A polgármester szerint nagy utat tett meg a település, látványos fejlődésen ment át, de van még munka bőven: azt szeretné, ha a Rév, Tihany egyik legfontosabb fogadókapuja is megújult épületekkel, felújított utakkal, parti korzóval, korszerű kereskedelmi terekkel és kulturális attrakciókkal várná a vendégeket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!