Tihany

2014.07.17. 18:27

A balatoni könyveket és szerzőiket ünneplik

Tihany - Négy napon át a balatoni könyveket, a Balatonhoz kötődő irodalmat, irodalmárokat és más írástudókat ünneplik a községben.

Győrffy Árpád

A könyvesházakkal körbeépített főtéren Tósoki Imre polgármester nyitotta meg az Echo Könyvfesztivált csütörtökön. Mint elmondta.  ilyen típusú rendezvényt még senki nem szervezett a környéken. Azért vállalták ők fel, mert Tihanyhoz köthető az első magyar írásos nyelvemlék. Beszélt arról is, hogy szeretni kell a könyveket, mert a benne lévő írás mellett a könyv egy olyan tárgy is, amelyik tapintható,  illata, szép formája van, és nem utolsósorban, áramszünet esetén is használható. 

Méltatta a kezdeményezést Halász János országgyűlési képviselő, korábbi kulturális államtitkár, aki Cholnoky Jenő Balaton című munkájának korabeli kiadásával ajándékozta meg a tihanyi polgármestert.

Halász János (balról) Cholnoky Jenő Balaton című munkájának korabeli kiadásával ajándékozta meg Tósoki Imrét (Fotó: Győrffy Árpád)



A köszöntők után megnyitották a Művelődési Ház bejáratánál felállított Idézetek Falát, amire elsőként a korábbi köztársasági elnök özvegye, Mádl Dalma írta fel Cicerótól, hogy "Egy szoba könyv nélkül olyan, mint egy test lélek nélkül". Két irodalom történész, Praznovszky Mihály és Kelecsényi László beszélgetéssel avatta fel a két házikóban berendezett Balatoni Pantheont, ahol a látogatók bőséges válogatás láthatnak a tóval foglalkozó, a tóról szóló művekből és azok szerzőiről.

Elindult az első retró-túra is. A további napokon is hasonlóan közlekedő kisvonat utasai a félsziget bejárása közben megismerhetik a szocialista időszak jelentősebb tihanyi eseményeit, emlékeit. Benne kiemelten a turizmus helyi történetét, emlékeit.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!