Tapolca

2013.05.26. 16:38

Több ezer látogató a tapolcai hadi bemutatón

Több ezren látogattak el a hagyományteremtő céllal, első ízben megrendezett országos hadi fesztiválra vasárnap. A volt tapolcai laktanya telephelyénél korhű módon elevenedett meg a második világháború több, környékbeli jelenete.

Szijártó János

A Tapolcai Honvéd Kulturális Egyesület által rendezett bemutató történelmi hátterét az 1945. márciusi események ihlették. A németek március 6-án indították meg Magyarországon a második világháború utolsó nagy támadását, a Tavaszi ébredés fedőnevű hadműveletet, amely kezdetben jelentős sikereket hozott a Tengelyhatalmak számára. Végül természetesen a valósághoz hű módon, ezúttal is az oroszok győztek, de az izgalmas gyalogsági csaták, a páncélosok, különösen a Tigris, valamint a tüzérség szerepvállalása elkápráztatta az érdeklődők sokaságát.

Többek között működés közben szemlélhettek meg egy Panzerkampfwagen VI Tiger  (Tigris I.) harckocsit, Jagdpanzer (Hetzer) páncélvadászt, vagy a Su76 76 mm-es önjáró löveget (páncélvadász) és a BM-13 132 mm-es rakéta sorozatvetőt, ismertebb nevén katyusát a nézők.

A bemutató után felnőttek és gyerekek hada árasztotta el a harcteret, szinte fürtökben lógtak minden harci járműről az emberek.

A rendezvény további részében lövészet, kirakodóvárás szórakoztatta a közönséget, a színpadon Postás Józsi énekelt a közönségnek, majd a Violet Moon zenekar csapott a húrokba.

Címkék#Tapolca

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!