Tapolca

2017.03.25. 09:39

Tavasznyitó a felújított tapolcai piacon

Egészséges Tapolca, egészséges gazdaság projekt tavasznyitó napján a termelői életbe belekóstoló helyi gimnazisták az összes általuk kitalált és készített terméküket eladták néhány óra alatt a felújított piacon.

Smidhoffer Eszter

A Batsányi János Gimnázium diákjai az előzetes tréningeken szakértőktől tudták meg, hogyan készül egy-egy termék, milyen módon árusíthatják azt. Majd a termékeket maguk találták ki és önállóan kerestek termelőt a kivitelezéshez. A termelők megosztották tapasztalataikat a fiatalokkal, tanácsokkal látták el őket, majd a gimisek létrehozták a saját egyedi termékeket. Zsűri bírálta különböző szempontok alapján a beadott munkákat, majd a verseny végén újabb megmérettetésen estek át.

A gimnazisták hajnalban keltek, hogy egészséges csipszet süssenek a piac látogatóinak
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A fiatalok több, mint egy hónapig készültek a versenyre, kiválasztották azt az ételt, italt vagy használati tárgyat, amit be akartak mutatni, majd annak fogyasztói árát maguk számították ki. A tanulók nyolc csapatban készültek a börzére, ahol kézműves termékeiket mutatták be, kínálták eladásra. Miközben fiúk-lányok ráhangolódtak a versenyre, videóra vették a munkájukat, így egy-egy klassz, vidám hangulatú kisfilm őrzi a felkészülést. A piac vásárlói pénteken aztán megismerkedhettek a gimnázium diákjainak kézműves munkáival a standoknál a kóstolóknak is köszönhetően. A zsűri a standjukat, árujukat és a termék készítéséről forgatott kisfilmjüket értékelte.  Az egyik csapat csokoládé különlegességet készített, míg a másik száz százalékos gyümölcs levet, de akadtak különféle sajtkreációk, zöldségcsipszek, bor mellé kínált almafalatok, mézeskalácsok és levendulás, rózsás fürdőbombák is. Az alapanyagokat természetesen a termelők biztosították, de a készítésbe vagy az ízesítésbe, formázásba már a fiatalok is bekapcsolódtak. Csakis helyi, természetes alapanyagokat használtak fel.

A kézműves csokiba a Balaton-felvidékre jellemző ízeket zárták, balatonboglári mogyorót, tihanyi levendulát, badacsonyi kéknyelűt és balatongyöröki meggypálinkát. A gyümölcslevek hozzávalóit a diákok válogatták össze, így szakember segítségével egészséges italt, különböző ízeket tudtak előállítani, párosítani. Mint például az alma, fekete berkenye, fekete bodza levének különlegesen finom keverékét. A sajtokat készítők bátran fűszereztek medvehagymával, zöldfűszerekkel, de nagy sikert aratott a magyaros ízesítésű sajt is. Az ő saját termékük a feltekert, krémsajttal ízesített trappista sajt volt, aminek egyik változatát meg is füstölték. A fiatalok boldogan mesélték, hogy milyen nagy élmény volt számukra kézzel készíteni, összegyúrni a sajtalapot. A zöldségcsipszet készítők a megszokott burgonyacsipszet szerették volna egészséges hozzávalókból helyettesíteni. Így megalkották az otthon is könnyen elkészíthető sárgarépa-, batáta-, banán- és céklacsipszet. A zöldségeket uborkagyalun szeltek vékonyra, majd olajban sütötték ki és sózták, borsozták, paprikázták, de mint mondták, ízesíteni szinte bármivel lehet. A csapat célja az volt, hogy felhívják az emberek – főleg a fiatalok – figyelmét az egészséges étkezésre.

A fiatalok a sajtkészítést is megtanulták a termelőktől, nagy sikert arattak saját termékeikkel
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A levendulás fürdősót, fürdőbombát szintén helyi szappankészítő segítségével alkották meg a diákok. A kényeztető fürdőgolyó elkészítése közben a csapattagok a szappanfőzés rejtelmeibe is bepillantást nyertek. A levendula mellett különböző illóolajok, például ilang-ilang is került a fürdősóba, amit szintén saját kezűleg gyártottak a batsányis lányok. A standokat a rengeteg érdeklődő és vásárló mellett a norvég project partner képviselői szintén meglátogatták és nagy elégedettséggel szóltak a fiatalok szorgalmáról. Mint mondták, büszkék lehetnek munkáikra. A zsűri az első helyezettnek járó jutalmat a gyümölcs leveket készítő csapatnak adta. A második helyezett a fürdőgolyókat készítő lányok csoportja lett, harmadik helyre az egészséges csipszet sütők kerültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!