Tapolca

2008.11.27. 03:28

Százéves a Nyugat folyóirat

<b>Pápa</b> - November 25-én, kedden a városba érkezett a Nyugat 100 busz vándorkiállítás, ami a Nyugat folyóirat indulása századik évfordulójának tiszteletére járja júniustól az országot.

Deák Dóra

A Nyugat elsődleges céljának tekintette, hogy az új műveltség lapja legyen. Neve a fejlett nyugat-európai országokban meghonosodott szellemi kultúrára utalt.

Címlapján Mikes Kelemen volt látható, aki a magyarságot és egyben az európaiságot, más szóval a hazafiságot és a humanizmust hivatott jelképezni.

Ezen gondolatok tükrében hozta létre a tárlatot a Petőfi Irodalmi Múzeum, először csak Budapesten, ám a vártnál is nagyobb számú érdeklődésre és sikerre való tekintettel június elején útnak indult a vándorkiállítás, s az egész ország területén megfordult már. 

Pápára a Hemó és a Pápa és Vidéke Honvéd Kulturális Egyesület kérésére érkeztek az interaktív kiállítással, ami közelebb hozza az érdeklődőkhöz a 20. századi magyar irodalom nagyjait. 

Fényképek megtekintésével - amikből a busz oldalán kettőszázötvenhét darab látható -, az újság történetével, az életutak rövid összefoglalásának áttekintésével, továbbá érintőképernyőkön olvasható információkkal is bővíthették ismereteiket az idelátogatók.

Külön érdekességnek számít az, hogy Pápa városában megfordult a folyóirat több nagyja is, többek között Kosztolányi Dezső, Móricz Zsigmond és Ignotus Pál. 

A vándorkiállítás mindössze egyetlen napig volt megtekinthető a Hemó parkolójában - tájékoztatott Kerecsényi Zoltán, a Pápa és Vidéke Honvéd Kulturális Egyesület elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!