Tapolca

2017.08.14. 19:15

Sátor alatt megújul a Négyeske

TAPOLCA A város vasútállomásán csaknem két esztendeje álló mozdonytorzó, a M61-004-es Nohab, becenevén Négyeske külső felújítása kezdődik a napokban.

Tóth B. Zsuzsa

A munkálatok zavartalansága érdekében sátrat építettek a mozdony fölé, hogy a következő két hétben a szakemberek ott helyben lecsiszolhassák, sérült lemezeit kicserélhessék és újra festhessék. A munkálatokra több mint másfél millió forintot gyűjtött össze a mozdonyt gondnokoló Wass Albert Könyvtár és Múzeum a személyi jövedelemadó egy százalékokból, könyvtár pártolók, magánszemélyek és az ország minden pontján élő Nohab rajongók adományaiból, önkormányzati támogatásból.

A mozdony az 1999-ben történt súlyos balesetét követően a Közlekedési Múzeumba került, ott állt 2001 óta, de állagmegóváson sem esett át. Sürgető volt már a felújítása, ahogy a belső megújulás ugyancsak aktuális lenne. Azt később valósíthatják meg.

A Négyeske 2015 decemberében került Tapolcára, hiszen korábban legtöbbször itt teljesített szolgálatot. Továbbra is a Közlekedési Múzeum tulajdona maradt, a tapolcai könyvtár és a támogatók azonban szívükön viselik sorsát és nem engedik át az enyészetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!