Tapolca

2014.04.11. 13:50

Papok a családok és az ifjúság lelki támogatásáért

Látványosan felpezsdült a hitélet a városban a tavaly augusztusban Tapolcára került két fiatal pap jóvoltából.

Szijártó János

Dr. Csernai Balázs és Szakács Péter tavaly augusztus óta szolgál a városban. A több mint fél év tapasztalatairól kérdeztük az atyákat.

– Tapolcán kedvező légkör, befogadó közösség várt minket mind a hívők között, mind a településen. Bárhova megyünk, szívesen fogadnak minket – mondta Szakács Péter. Csernai Balázs szerint az itt élők alapvető jellemzője az elfogadás, a nyitottság, ami nemcsak személyüknek szól, hanem általánosságban is igaz. A város emberi adottságai mellett a természeti, környezeti szépségeket is mindketten nagyra értékelik.

Péter és Balázs atya napi munkájuk során arányosan megosztják egymás között a feladatokat, amelyben nem szenvednek hiányt.

Most kezdtek el egy Oratórium című projektet, amely arra törekszik, hogy Néri Szent Fülöp példáján összegyűjtsék a város fiataljait, mind jobban bekapcsolódjanak a város kulturális életébe, és megnyissák a plébániát a város minél több lakója előtt. A beruházás a plébánia területén egy komplex közösségi tér létrehozását irányozza elő. A fejlesztés részeként megújul az ifjúsági ház, a legényegylet volt épületében közösségi programok rendezésére alkalmas helyiséget hoznak létre, illetve felújítják a plébániaépületet, és zarándokszállásokat terveznek. Az érsekség, illetve a plébánia a tapolcai önkormányzattal írt alá együttműködési megállapodást a lebonyolításra.

Szakács Péter és dr. Csernai Balázs megosztják egymás között a feladatokat (Fotó: Szijártó János)

A lelki élet szemszögéből az ifjúság felkarolását Balázs atya, a családok támogatását Péter atya végzi Tapolcán.

– Nagy szükség van a mai embertelen világban a fiatalok megszólítására, ezért meg kell találni a megfelelő nyelvezetet és az alkalmakat. Nagyon sok találkozásra, sok beszélgetésre, jelenlétre van szükség ahhoz, hogy az Úr Jézus örömhírét elvihessük az emberekhez. Bár már most is jók a tapasztalatok, úgy gondolom, hogy ezen a területen az eredmények tíz-tizenöt év múlva válnak kézzelfoghatóvá – fogalmazott Balázs atya.

A családok lelki gondozásával és képzésével főként Péter atya foglalkozik. Mint kifejtette, itt is igazodni szükséges napjaink kihívásaihoz, hiszen a fiatalok házasság előtti felkészítése ma már más, mint akár két-három évtizeddel ezelőtt.

– Például áprilisban kétnapos jegyeskurzust szervezünk a házasságra készülőknek plébániánkon. Itt papi segítséggel gyakorló házaspárok és szakemberek tartanak előadásokat és foglalkozásokat a konfliktuskezelésről, a férfi és a nő természetének különbözőségéről, a családon belüli kommunikációról, a keresztény családtervezésről, a pénzzel és a családi értékekkel való ésszerű bánásmódról. Természetesen idősebb házaspárokkal ugyancsak foglalkozunk, szem előtt tartva a családnak, mint a társadalom fontos alapegységének a segítését, támogatását. Összefoglalva szolgálatunkat, természetesen Isten és az emberek közötti kapcsolat elmélyítését, a szentmise ünneplését és a lelki iránymutatást tekintjük elsődleges hivatásunknak – tette hozzá Péter atya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!