Tapolca

2017.05.14. 14:05

Összebarátkoztak a tapolcai és a szlovákiai diákok

A Széchenyi István Baptista Középiskola diákjai immár harmadszor örülhettek az intézmény és a szlovákiai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola közti együttműködésnek.

Tóth B. Zsuzsa

Három napot tölthettek Szlovákiában a diákok a közelmúltban. Hosszabb időt szántak Komárom és Komárno páratlan történelmi emlékeinek megtekintésére, a híres magyar írók, politikusok, hadvezérek szobrainak felkeresésére. A Monostori erőd megtekintése után az első napon már Gútára utaztak, ahol megismerkedhettek a város és környéke nevezetességeivel. Láthatták a vízimalmot, és azt, hogy milyen az épített kemence, a nádfedeles parasztház, körös-körül mezővárosokra jellemző használati tárgyakkal ismerkedtek.

A szlovákiai és a magyar diákok
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Úgy érezték magukat a tapolcaiak, akár egy falumúzeumban. Bejárták Pozsonyt, megcsodálták a várat, végig sétáltak az egykori koronázási útvonalon, gyönyörködtek a város épített örökségeiben, majd megnézték a dévényi várat. A szakmai program keretében pedig a vendéglátóipar egy különleges és napjainkban egyre népszerűbb ágával, az artisztikával ismerkedhettek meg a diákok. Az esti programok a két vidék kultúrájának, földrajzának, különleges szokásainak megismerésével teltek.

A szlovákiai diákok április végén viszonozták a látogatást. A Tapolcára érkező gútai fiataloknak itteni társaik bemutatták például Tapolca nevezetességeit, a Malom-tavat, a Tavas barlangot, a Trianon emlékművet. A következő napon pedig Keszthelyre kirándultak, a Festetics kastély történetével ismerkedhettek meg a vendégek.

A közös programok során a fiatalok közel kerültek egymáshoz, baráti kapcsolatok alakultak ki köztük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!