Tapolca

2015.03.16. 07:57

Nem haragbul, de böcsületbül

Tapolca - Őseink azt üzenték számunkra, hogy hittel, tisztességgel, szeretettel kell mindennapjainkat élni, akkor is, ha éppen nincs háború.

Tóth B. Zsuzsa

Minderről Dobó Zoltán polgármester beszélt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a Tamási Áron Művelődési Központban. - A 12 pontból szinte semmi sem valósult meg mostanáig, ugyanakkor ez a 12 pont aktuálisabb ma, mint valaha. Ünnepeljük ma a magyar nemzet élni akarását! Azét a nemzetét, amely mindig felül tudott emelkedni, amikor a helyzet úgy kívánta. Az 1848-49-es forradalomról nekem leginkább egy 24 évesen hősi halált halt huszár története jut eszembe. Egy mondatot vésetett a kardjába, abba a fémbe amellyel életét védte, hazáját oltalmazta. Talán ez a mondat maga a hit volt és az, amit gondolt a világról. A becsületről és az önfeláldozásról szólt. Így hangzott: Nem haragbul, de böcsületbül. Szeretetből a hazája iránt, ami életet adott neki, a nemzet iránt, amely elfoglalta ezt a hont és amelytől életet kapott. A bücsület itt felelősségvállalást jelent, a tetteink vállalását. Ha valaki ezért a mottóért képes az életét adni, akkor mi megnyugodhatunk. Mert voltak, vannak és lesznek honfitársaink, akik, ha ütött a cselekvés órája, tudják mit kell tenni. Őseink üzenete eljutott hozzánk. Arról szól, hogy hittel, tisztességgel, szeretettel kell mindennapjainkat élni. Ha nincs háború, akkor is rengeteg feladatunk van. Ha szeretnénk méltóak lenni az ősökhöz, e rövid mondatot idézve magunkban, napjainkat is ebben a szellemben kell élnünk. Ha mindenki így tesz, rájövünk, hogy sok tennivalónk van, amit könnyebben megoldhatunk, ha a régiek iránymutatását alapul vesszük. Tudom, hogy Tapolca közössége megfogadja, amit ez a huszár üzent számunkra.

Az ünnepségen a Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskola kórusa, a Zajongó zenekar, Füstös Zsuzsanna, Istenes József, Vitus Kata, Bertalan Csaba közreműködött. A hagyományőrző lovas és a fáklyás felvonulást, a koszorúzásokat a Nyirettyű Népzenei Együttes, a Balaton-felvidéki Radetzky Huszár Hagyományőrző Egyesület, a Gyulaffy László Hagyományőrző Lovasbandérium, a Tapolcai Honvéd Kulturális Egyesület és a Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekar kísérte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!