Tapolca

2015.01.20. 11:25

Megépült a Tapolcai-tavasbarlang új látogatóközpontja

A látogatóközpontban kialakított Csodálatos karszt című kiállítás feltárja a kevésbé ismert föld alatti világ misztikumát.

Tóth B. Zsuzsa

Mindezt a Tavasbarlang kedden nyílt Látogatóközpontjának avató ünnepségén mondta Puskás Zoltán. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója hangsúlyozta, hogy a 300 milliós uniós támogatással megvalósult projekt célja az ökoturizmus erősítése a Balaton-régióban. A szezonalitás mérséklése, új munkahelyek teremtése.

- A cél egy olyan látogatóközpont létesítése volt, amely a nemzetközi szinten is egyedülálló Tavasbarlangra épül. A 770 négyzetméteres központban 3D-s vetítés látható. A Csodálatos karszt című kiállítás pedig a föld alatti barlangokat, őslényeket, leleteket bemutatva várja a látogatókat, hogy az iskolarendszeren kívül is nagy hangsúlyt kapjon a földtudomány, a barlangok világa. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter úgy fogalmazott, hogy hazánk egyik legfontosabb turisztikai, természeti értéke a Tavasbarlang.

- A nemzeti parkok pedig az ember élő lelkiismeretét jelképezik. Büszkék lehetünk rá, hogy megkülönböztetett figyelmet fordítanak természeti kincseinkre – mondta Fazekas Sándor. Takács Szabolcs a Veszprém megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja hangsúlyozta, hogy érdemes néhány évente vissza-visszatérni a Tavasbarlangba, hiszen a technikai fejlődés és a dolgozók szakértelmének köszönhetően mindig új élményt tár elénk. A nemzeti park pedig a kormányhivatalhoz hasonlóan a látogatók elégedettségéért tevékenykedik. Polgárdy Imre, a Veszprém megyei Közgyűlés elnöke leszögezte, hogy Tapolca és a Tavasbarlang egymástól elválaszthatatlanok.

- Itt volt az ideje, hogy felépüljön a látogatóközpont, amely egyben a Bakony-Balaton Geopark nyugati kapuja is. Jó példája annak, hogy miként kell korszerűen, de szórakoztatóan megismertetni természeti értékeinket – mondta az elnök. Márfi Gyula érsek a központot megáldva arról beszélt, hogy az embert szerető Isten műve és az Istent szerető ember alkotása egészíti ki itt egymást egy környezetkímélő beruházás során. Az avató ünnepség végén a szónokok együtt vágták át a nemzeti színű szalagot. A látogatóközpontot a tapolcaiak a hónap végéig ingyen tekinthetik meg, a helyi iskolásoknak pedig az év egy bizonyos szakában nem kell jegyet váltaniuk.

Címkék#Tapolca

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!