Tapolca

2017.08.04. 20:09

Környezetünk kincsei

Tapolca - A Wass Albert Könyvtár és Múzeum gyermekrészlegében elérkezett a nyári tábor utolsó napja. A gyerekek már izgatottan várták a szabadtéri foglalkozást.

Smidhoffer Eszter

Délelőtt a könyvtárban gyűltek össze a gyerekek, ahol a Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság egyik tagja, Sallee-Kereszturi Barbara humánökológus tartott előadást. Beszélt a környezet védelméről, kincseiről és rejtett értékeiről, melyekre vigyázni kell. Majd a gyermek könyvtárosok vezetésével elindultak a tópartra. Barbarától azt a feladatot kapták, hogy fedezzék fel környezetüket, figyeljék meg, milyen növényeket, állatokat látnak maguk körül. A gyerekek csapatokba rendeződtek és más-más területen kezdték meg a keresést. Egy idő után a csapatok helyszínt cseréltek, majd lerajzolták, amit láttak, találtak. Sok érdekességet tudhattak meg a fiatalok, akár lóhere keresés közben is. Négylevelű lóherét hárman-négyen is találtak, amiről kiderült, hogy, ha egyet találtak, akkor a közelében is kell még lenni. Barbara a lóherék kapcsán elmesélte a gyerekeknek, hogy a négylevelű lóhere már mutáció, ott ahol egy van, sokszor többet is találni belőlük, csak szemfülesnek kell lenni.

 

A vízben sötét és világos házú csigákat találtak a gyerekek

A diákok figyelmesen hallgatták a szakértőt, aki az élőhelyekről és a természet védelméről beszélt. A foglalkozás, terepszemle után akár már azt is meg tudják különböztetni a gyerekek, hogy milyen lepkefajok vannak egy bokron, vagy milyen madár repül el a fejük felett.

A környezetvédelemmel kapcsolatban arra is ügyelnünk kell, hogy mit eregetünk a levegőbe. Szülinapok, ballagások, ünnepek kedvelt kelléke a lufi, ami szintén káros a természetre. Ugyan hosszú idő alatt bomlik csak le, de visszakerül a földre, az állatok közé. Sok élőlény eleségnek nézheti a gumidarabot, amitől megfullad, megbetegszik.

 

A talált állatokat, növényeket rajzolják a lányok

Kora délután a kész rajzokat a könyvtár gyermekrészlegében kiállították a gyerekek. Így, amikor mennek, megcsodálhatják a kutatómunkájuk eredményét.

Címkék#Tapolca

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!