Tapolca

2014.01.20. 11:19

Kétmilliárdos fejlesztés a tapolcai kórháznál

Az idei évben összességében közel kétmilliárdos fejlesztés indulhat el a kórházban, ami két nyertes pályázaton keresztül a szolgáltatások fejlesztését és a struktúraváltást segíti.

Szijártó János

Erről Császár László polgármester beszélt minapi újévi köszöntőjében Tapolcán a Tamási Áron Művelődési Központban.

- A járó és fekvőbeteg ellátás hatékonyságának növelése, színvonalának emelése, a munkahelyek megtartása, a működés finanszírozhatósága érdekében az Országgyűlés az önkormányzati intézmények  államosításáról döntött, az ingó és ingatlanvagyon átadásával, a terhek átvállalásával együtt. A stabil és biztonságosan tovább üzemelő kórház, a helyi szakrendelések, a sebészeti ambuláns ügyeleti ellátás, a mentőszolgálattal együttműködő háziorvosi ügyeleti rendszer, a tüdőgyógyászati- barlangterápiás ellátás, a kardiológiai rehabilitációs kezelések indítása továbbra is garancia a hosszú távú működésre, a munkahelyek megtartására - hangsúlyozta a polgármester.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy a beutalási, betegellátási szabályozás figyelemmel kísérése, finomhangolása indokolt a lehető legjobb ellátás érdekében.

Az idén jelentős volumenű fejlesztések kezdődhetnek a  tapolcai kórháznál (Fotó: Szijártó János)

- Tapolcaiként és városvezetőként továbbra is fontosnak tartom a helyi ellátást, így folyamatosan segítem a rehabilitációs szolgáltatások fejlesztésére és a struktúraváltó kórházak átalakítására a már megítélt, közel kétmilliárd forint összértékű projektek indítását. A szolgáltatásfejlesztésére elnyert hatszázötven millió forint beruházási összegű projekt megvalósítása hamarosan megkezdődik. A létrehozandó mintegy kétezer négyzetméter alapterületű új épület és a hozzá kapcsolódó eszköz- és műszerfejlesztés méltó körülményeket biztosít majd a tüdőgyógyászati, barlangterápiás és kardiológiai rehabilitációs kezelésekhez, ellátáshoz. Pályázati támogatással új mentőállomás épül,  valamint átalakulnak, és energia hatékony módon megújulnak a meglévő épületek, digitális képalkotó műszer- és eszközfejlesztés történik a termálvizet is felhasználó mintegy egymilliárd háromszázmillió forint beruházási összegű projektben. Meggyőződésem, hogy a száz évesen idén megújuló, korszerűsödő intézmény továbbra is magas színvonalon szolgálja majd Tapolca és térsége lakosságát a jelentős összegű kormányzati támogatásnak köszönhetően - tette hozzá Császár László.

A kórházban 2012. júliusában megszűntek az aktív ellátást végző osztályok (belgyógyászat, sebészet), és az új környezetben a vezetés fő fejlesztési irányként a funkcióváltást jelölte ki. Ezt segíti elő a májusban benyújtott, majd elnyert mintegy egymilliárd háromszázmillió forintos pályázat. Egyik lényeges eleme a fejlesztésnek a mentőállomás beköltöztetése a mostani telephelyről. Az új helyen, a kórház területén három gépjárműállásos, korszerű mentőállomás létesül, új közúti kapcsolattal. A struktúraváltás jegyében megszüntetik az úgynevezett pavilonos rendszert, helyette tömbösítéssel központi betegirányítási rendszert alakítanak ki, egypontos fekvőbetegfogadóval, a tervezett osztályok ésszerű, gazdaságos telepítésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!