Tapolca

2014.11.17. 10:42

Helytörténeti tárlatot szeretne az új igazgató

A Wass Albert Könyvtár és Múzeum új igazgatója, Décsey Sándor azt szeretné, ha az intézmény nem csak földrajzilag, hanem a köztudatban is központi helyen szerepelne a városban.

Tóth B. Zsuzsa

- A tapolcai könyvtár szinte minden mutatója az országos átlag fölött van, magas a beiratkozók és a kölcsönzések száma. Azonban egy könyvtár nem csak erről szól. A közelmúltban átalakított földszinti tér alkalmas kiállítások rendezésére, szeretném például, ha két-három havonta cserélődnének a tárlatok, időszaki kiállítások. A közeljövőben többek között természetfotó kiállítást tervezünk. De a múzeum, sőt, fővárosi és megyei gyűjtemények vándorkiállítási anyagából ugyancsak bemutathatnánk időnként egy-egy tárlatra valót. Nagy álmom azonban egy állandó helytörténeti kiállítás a város frekventált helyén. A könyvtárban és a múzeumban ugyanis nincs hely ilyenre – árulta el az igazgató.

Décsey Sándor, a tapolcai könyvtár új igazgatója szerint az intézménynek az eddiginél nagyobb részt kell vállalnia a város kulturális életében  (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

Szeretné elérni továbbá, hogy a múzeum a tópart felől könnyebben megközelíthető legyen, illetve hogy annak létére felhívják a turisták figyelmét információs táblákkal. A múzeumról szólva hozzátette, hogy problémát jelent az épületben a kiállító tér kicsinysége. A napokban nyitottak meg egy új kiállítást, amelyben az első világháború tapolcai vonatkozású emlékeit mutatják be, azonban praktikus lenne beépíteni a tetőteret, ahol múzeumpedagógiai foglalkozásokat és előadásokat tarthatnának és látványraktárt rendezhetnének be. Közben pedig a raktári kapacitás bővítésére is szükség lenne.

- Véleményem szerint a könyvtárnak nagyobb részt kell vállalnia a város kulturális életében. Ennek érdekében új kezdeményezésekkel készülünk, jövőre például már nem csak gyermek, hanem felnőtt olvasó pályázat is lesz. Több irodalmi estet, író-olvasó találkozót szervezünk, helytörténeti és más előadás sorozatokat rendezünk. Amellett például tudományos konferenciák ugyancsak szerepelnek a terveink között – sorolta az igazgató. Décsey Sándor arról ugyancsak beszélt, hogy nagyon alacsony a könyvtárban a könyvek vásárlására biztosított éves keret. Ettől függetlenül nyitottak az olvasók kéréseire, azokat egy kívánság ládában gyűjtik. Továbbá egy érdekes kezdeményezésről ugyancsak beszámolt az igazgató, a Hotel Pelionban idegen nyelvű köteteket helyeznek el a vendégeknek helyi használatra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!