Tapolca

2017.02.10. 21:50

Farsangi hercegnők és farkasok

Tapolca - A Tapolcai Kertvárosi Óvoda Hársfa tagintézményében a szülőkkel együtt ünneplik a farsangot a gyerekek.

Tóth B. Zsuzsa

A Hársfa óvodában hagyomány, hogy a farsangi mulatságra meghívják a szülőket is. akik nem érkeznek üres kézzel, fánkot, süteményeket sütnek a gyerekeknek. A szülői munkaközösség tagjai egyébként is aktívak, az óvoda mindenben számíthat a segítségükre egész évben.

Az intézményben cseperedő gyerekek hetek óta készültek az ünnepre, álarcokat készítettek, meséket hallgattak, verseket tanultak és a helyiségeket is feldíszítették a pedagógusok segítségével - tudtuk meg Vargáné Csóri Márta intézményvezetőtől. A három, vegyes csoportban 69 gyermek nevelkedik. Farsangkor a szülők előtt mutatkoznak be jelmezben, verset mondanak, énekelnek, majd ebédig mulatnak. Sőt, délután is felvehetik még a jelmezt.

A lányok legnépszerűbb jelmeze a hercegnő és a pillangó Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Az idei farsangon táncházat is szerveztek a kicsiknek az óvónők, akik szem előtt tartják a helyi programot. Abban első helyen szerepel a mozgás és az egészséges életmódra nevelés, a hagyományok őrzése mellett. Az intézményben havonta tartanak egészségnapot az éppen ak-tuális témában. Ősszel az akkor érő gyümölcsök, valamint a káposzta és a sütőtök kerül középpontba, decemberben a méz, januárban a gyógyteák, de téli túrára is mentek. Márciusban vizes napot tartanak majd, aztán a friss zöldségeket kóstolják meg, és a gyereknap jegyében is rendeznek majd egy egészségnapot.

Ilyenkor, farsangkor pedig a mozgás jegyében táncházban ropják, akár a szülőkkel együtt. Az óvodában egyébként is megismerkedhetnek a néptánccal a gyerekek, hetente oktatnak nekik néptáncot. Minden egészségnap alkalmával nyitott az óvoda, várják a szülőket is, akikkel így szorosabb kapcsolatot tudnak kialakítani az intézmény pedagógusai. Az óvoda nem küszködik helyhiánnyal, sőt, a gyerekeknek második éve külön tornaszobájuk is van, amelyet a korábbi szolgálati lakásból alakítottak ki. Van elég dajka és óvónő, a gyereklétszám nagyjából állandó évek óta. A kicsik fejlesztése ugyancsak megoldott, pedagógiai asszisztens szintén segíti a munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!