Tapolca

2014.12.27. 12:43

Élő sakk - Páratlan párosok Tapolcán

Tapolca - Márfi Gyula érsek Lakos Nikoletta nemzetközi nagymesterrel, Mádl Ildikó nemzetközi nagymester pedig Dobó Zoltán polgármesterrel játszott élő sakk mérkőzést szombaton a Csermák József Rendezvénycsarnokban.

Tóth B. Zsuzsa

A neves résztvevők mindegyike megtiszteltetésnek vette, hogy ellenfelével mérettetik meg a hagyományos, immár ötödik Élő sakk gálán, amely a Tapolca Városi Sportegyesület Sakk Szakosztályának ünnepélyes évzárója volt egyben. Dobó Zoltán polgármester a megnyitón hangsúlyozta, hogy a sakk következetességre, önfegyelemre nevel, valamint fejleszti a logikai készséget.

– A fizikai sportolók nagy része sikeres sakkozó, ez is azt bizonyítja, hogy a szív, az ész és a test együtt alkot harmóniát, a sakk pedig mindehhez jó alapot biztosít. Csiszolja a szellemet, közösség teremtő ereje, nevelő hatása van. Manapság pedig ritkán találkozunk olyan dologgal, amely a gyerekeket következetességre neveli – mondta Dobó Zoltán. Bevallotta továbbá, hogy izgul ugyan, de emelt fővel áll a verseny elé. Tréfásan pedig hozzátette, hogy korábban már több nemzetközi mérkőzésen részt vett, de titokban, a sajtó teljes kizárásával, nehogy nagymester ellenfele kifigyelhesse. Reggel a cukrászdában, amikor dominó szeletet evett, emlékeztették rá, hogy ma sakkozni fog, de a süti ízlett. Pedig tudta, hogy gigászi küzdelem vár rá, amelyhez képest a világháború közönséges kofalárma volt. Segítője, a csapat menedzsere Vajda Attila önkormányzati képviselő volt, szekundánsa két kis sakkozó lány, Juhász Judit és Gaál Zsóka, akik kifejezték örömüket, hogy segíthetnek. Ellenfelük, Mádl Ildikó üdvözölte a lehetőséget, hogy idén új kihívóra talált, ígérte, hogy megpróbálja a maximumot nyújtani. Szekundánsa két kisfiú, Érseki Áron és Bakos Balázs volt. A mérkőzésen a bábukat a sakk szakosztály ifjú tagjai képviselték, de az állást kicsiben Márfi Gyula és Lakos Nikoletta is követte. Annál is inkább, hiszen Niki egyik, 2005-ös mérkőzését modellezték, amelyet egy olasz nemzetközi nagymesterrel vívott, akkor is világos bábukkal játszva. Niki szintén úgy nyilatkozott, hogy megtisztelő számára az érsekkel játszani. A mérkőzés döntetlen lett tegnap, akárcsak egykoron, de Márfi Gyula szerint Niki azt a meccset megnyerhette volna.

A hagyományos élő sakk gálán Dobó Zoltán polgármester és segítői Mádl Ildikó nagymesterrel és segítőivel mérkőzött. Fotó: Tóth B. Zsuzsa

– Nem vagyok ugyan profi sakkozó, de így érzem. Gyermekkoromban ismerkedtem meg a sportággal. Akkoriban az iskolai szünetekben többet játszottam, mostanában kevés időm jut rá. Legutóbb három hete sakkoztam egy veszprémi orvossal nagyjából másfél órán át. Érsekségem 18. évében most jutottam el oda, hogy élő sakk gálán vehetek részt, nagy örömet jelent számomra. Lakos Nikoletta egyébként is a példaképeim közé tartozik, akárcsak Maróczy Géza és Portisch Lajos. Utóbbi egyébként zalai, akárcsak én. De említhetem a Polgár nővéreket, vagy Mádl Ildikót is – nyilatkozta lapunknak az érsek, aki első ízben találkozott személyesen Nikivel, úgyhogy bevallása szerint készült is egy kicsit a mérkőzésre. Akárcsak Dobó Zoltán, akit édesapja tanított sakkozni gyermekkorában.

Lakos Nikoletta nagymester Márfi Gyula érsekkel modellezte az élő sakk mérkőzést. Fotó: Tóth B. Zsuzsa

– Ma is sakkozom apuval, de már ritkábban. A barátaimmal ugyancsak mérkőzünk néha, de én inkább a küzdősportokat kedvelem – árulta el a polgármester, aki utoljára a nyáron játszott néhány órát. Mégis magabiztos volt, hiszen tudta, hogy remek segítői lesznek a két fiatal tehetség személyében. Zsiray Ferenc, a szakosztály tiszteletbeli elnöke méltatta a tapolcai utánpótlás nevelést, Paréj József elnök pedig idén is bebizonyította, hogy nem csak az oktatásban jeleskedik, hanem a szórakoztató játékvezetésben is. A játék eredménye végül döntetlen lett, azt követően pedig Lakos Nikoletta Márfi Gyulával térsakkot mutatott be a villám sakkjátszmák előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!