Tapolca

2017.04.14. 19:50

Egy család, egy céh, egy város

Tapolca - Több tekintetben is unikálisnak tekinthető a tapolcai Wass Albert Könyvtár és Múzeum legújabb kiállítása.

Tóth B. Zsuzsa

A mészárszékből a városbírói székbe című időszakos tárlat azokat a dokumentumokat és tárgyi emlékeket mutatja be, amelyeket Nagy Endréné Beretz Katalin, az Afrika-vadász Nagy Endre özvegye ajándékozott az elmúlt évben a tapolcai múzeumnak.

A kiállítás keretei között bemutatott dokumentumok és tárgyak közvetlen vagy közvetett módon kapcsolódnak a Mojzer családhoz, amely évtizedeken át kiemelkedő szerepet játszott Tapolca életében, kezdve a sort Mojzer Ferenc mészáros-vendéglősből lett városbíróval és foly-
tatva mindazon személyekkel, akik az idők során több család összefonódásával, rokoni kapcsolataik révén váltak a tágabb család, a família részévé.

Décsey Sándor tapolcai múzeumigazgató köszöntőjét követően P. Miklós Tamás, a Balatonfüredi Városi Helytörténeti Gyűjtemény szakmai igazgatója nyitotta meg a kiállítást, amelynek anyagát
Töreky András helytörténész tematizálta és rendezte. Amint elmondta, az anyag három fő téma köré szerveződik: várostörténet, céh-, illetve családtörténet.

A kiállítási tárgyak jelentős eszmei értéket képviselnek. Közöttük megtalálható például a Mojzer Ferencről és feleségéről készült festmény, családi fotók, levelek, egyéb dokumentumok, céhes iratok, egy 1876-os kiadású imakönyv, amelyet több generáció is használt, egy 1749-ben, ószlovák nyelven íródott mesterlevél, a magyar kormány hivatalos lapjának 1849. március 29-én kiadott 65. száma, és nem utolsósorban egy céhláda az 1821. évből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!