Tapolca

2015.01.30. 21:01

A 95 éves Cs. Varga Jánosnét köszöntötték Tapolcán

Tapolca - Cs. Varga Jánosnét köszöntötte 95. születésnapján a városvezetés küldöttsége.

Tóth B. Zsuzsa

Dobó Zoltán polgármestert elkísérte az alpolgármester, Rig Lajos és Sólyom Károly képviselő is, hogy átadják a miniszterelnök üdvözletét és jelképesen az ajándék 95 ezer forintot. A küldöttséget az ünnepelt, Manci néni és házi gondozója, Marika fogadta finom friss süteményekkel, pezsgővel. Manci néni jókedvűen beszélt az eltelt évtizedekről, hihetetlen memóriával emlékezett vissza fiatal korára. Méltatta szülei szorgalmát, gyermekei, unokái szeretetét.

- A századik születésnap már nagy ráadás lenne – legyint nevetve a polgármester felvetésére. Aztán elmondja, hogy egy fia és egy lánya született, János és Erzsi, három unokája van. A születésnapon együtt volt a család.

A 95 éves Cs. Varga Jánosnét Dobó Zoltán polgármester köszöntötte születésnapján Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- Tapolcán születtem, szeretem ezt a szép várost, a tópartot, örülök, hogy itt élhetek. Rendkívül aranyos szüleim voltak, én voltam a negyedik gyermekük, még két testvérem él közülünk. Óvodás koromban építették apukáék ezt a házat, jó itt lakni ma is. Apuka, ha látja, onnan fentről, hogy itt vagyok, örül. Itt vannak az emlékeim, arról, ahogy ők a ház építése közben dolgoztak, a gyerekkorunkról. Ügyvédi irodában dolgoztam már 15 éves koromtól, aztán hamar férjhez mentem. Mikor nagyobbak lettek a gyerekek, a vasutas kultúrházban kaptam munkát – mondja Manci néni. Aztán a háborúról mesél, arról, hogy a barlangban vészelték át a harcokat. Azt kívánja, csak azok az idők ne jöjjenek vissza soha. Manci néni férje a kultúrház igazgatója lett, de aktív volt színjátszóként is, sokat verselt és imádta a focit.

- Csermák Jóskának nagy barátja volt, amikor jött haza az olimpiáról a vonattal, az őt köszöntő rengeteg ember között János is ott volt. Nagyon örült a sikerének – mondja Manci néni. Aztán elárulja még a hosszú élet titkát, ami szerinte csupán annyi, hogy nem szabad elégedetlenkedni. Örülni kell mindennek, ami jut az életben. Ő eszerint is él, sokat nevet, beszélget, tájékozódik a hírek felől. Már kora reggel elolvassa a Naplót, napközben ellátja magát, de könyvet is olvas, tévét néz, képben van a világ dolgait illetően is. Senki sem kívánhatna jobb szellemi frissességet, egészséget ennyi idősen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!