Tapolca

2012.11.29. 13:31

Új kiállítóterem a diszeli Látványtárnál

Tapolca-Diszel - Egy új, szintén a közösséget szolgáló épülettel gyarapodott a település. Az Első Magyar Látványtár udvarán megnyitott "pajta-istálló" számos érdekességgel várja a közönséget.

Szijártó János

Erről a házigazda, Vörösváry Ákos tájékoztatta munkatársunkat a helyszínen. Az előzményekkel kapcsolatban elmondta, hogy az évekkel ezelőtt lebontott, egykori Stankovics pajta-istállót építették vissza, így kerülve el az engedély nélküli bontás következményét jelentő 4,4 millió forintos bírságot. Egy rozoga épület volt, amit teljesen jóhiszeműen bontottak el, aztán az illetékes hatóság egy légi felvétel alapján szabta ki a büntetést. A súlyos összeg befizetését az épület rekonstrukciójával kerülték el.

Vörösváry Ákos az új kiállítóteremben, ahogy ő fogalmazott, a raktárban (Fotó: Szijártó János)

- Mindez önerőből történt, amint a legendabeli pelikán mentette fiait, a Látványtár is saját "vérével", gyűjteménye jelentős darabjainak feláldozása árán keltette életre az épületet. Az egyik szemünk sír, a másik meg nevet, de ennek a másiknak van igaza, és nagyon reméljük, hogy belépve az új épületbe, velünk örülnek majd vendégeink is - fogalmazott Vörösváry Ákos.

(Fotó: Szijártó János)

Majd megtudom, hogy a Látványtár gyűjteményének, eddig méltatlanul raktározott darabjaival rendezték be a feltámasztott pajta-istállót. A házigazda hangsúlyozta, hogy a négy hónapig tartó munkának minden részletét Tapolca-Diszel iparosai, mesterei, vállalkozói végezték el, csak köszönet jár nekik a pontos, odaadó munkáért.Az új, immár folyamatosan látogatható épületben, a múlt letűnt emlékei tárulnak a látogató elé, a Látványtár esetében megszokott különleges, helyenként meghökkentő csomagolásban. Számos tárgyat üvegkorporsóba helyeztek, így érzékeltetve azt, hogy a kiállított eszköz, használati tárgy, termék ideje lejárt, végleg lejárt. De hogy nem tűnjön el nyomtalan, üvegbe zárták az arra érdemes darabokat. Különböző méretű akvárium-szerű üvegtárolókba, amelyeknek minden oldala zárt. Megtekinthető ebben a témakörben a fogyasztói társadalom számos terméke, talált (inflálódott) pénz, tehénszájkosár, törött edény, lyukas fémvödör, tojástartó, elhunyt festőművész ecsetkészlete, de dugók, kupakok, cigarettásdobozok, papírgalacsinok is az üvegkoporsóba kerültek. A pajtában természetesen szép, érdekes festmények, valaha használt nagy tárolásra használt "szökrönyök", díszes ládák, régi eszközök is helyet kaptak. Mindjárt a bejárattal szemben a falu egykor hatalmas méretű kereplője áll büszkén, de mellette van egy néhai bognár speciális munkaeszköze, egy tiloló, egy seprűkötő szerszám és egy régi, monumentális, tankszerű babakocsi társaságában. Tény, hogy a Látványtár ismét meglepte a közönséget magával a szép és világos épülettel, illetve a benne összeállított, egyedi megközelítésben tálalt tárlattal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!