Tapolca

2012.09.10. 05:33

Még az ősszel megnyitják a rendezvénycsarnokot

Tapolca – Várhatóan október végén már teljes egészében használható lesz a városi rendezvénycsarnok. A javítás költségei kisebbek, mint arra először számítottak.

Szijártó János

Erről Császár László tájékoztatta lapunkat. A tapolcai polgármester elmondta, hogy a jogerős építési engedély megérkezése után megkezdhetik a javítási munkálatokat. Amint azt korábban is írtuk, nem kell lebontani a rendezvénycsarnok tetőszerkezetét, ugyanis szakértői vélemény alapján javítható a februárban, egy vívóverseny alatt megsérült tartóelem. A javítás speciális rögzítőeszközöket, alkatrészeket igényel, amelyeket célzottan, megrendelésre gyártanak le.

A sérült elem helyreállítása mellett a többi tartógerendát is megerősítik. Ezt célzottan ide készített acélszerkezet felhasználásával oldják majd meg. Ha minden a tervek szerint halad, akkor október végére használatba lehet venni az egész létesítményt. Az igaz, hogy már most is használhatják félpályányi területen a létesítményt az augusztusban kiadott ideiglenes működési engedély alapján.

A polgármester szerint a felmerülő költségek tizenötmillió forint körül alakulnak, amelyet a városnak kell megelőlegeznie. Azonban az önkormányzat tárgyal, illetve folyamatos kapcsolatban van a tartószerkezetet gyártó céggel és biztosítójával a károk rendezése miatt. Ugyanis most már kijelenthető, hogy az áthidaló meghibásodását elsősorban gyártási hiba okozta, így a felelősség is a vállalatot terheli. Az elszámolást természetesen csak a munkálatok befejezése után, a pontos költségek ismeretében lehet kezdeményezni.


A bevételkieséssel kapcsolatos károk egy másik tárgyalás témáját képezik. A februári vívóversenyen a tartóelem megrepedése után az épületet kiürítették, és még aznap éjjel a tervező jóváhagyásával alátámasztották. Szakértői vizsgálatok indultak, ellenőrizték az anyag szerkezetét, ragasztását, a ragasztóanyag minőségét, a tartószerkezet kialakítását, a tervezést és a kivitelezést. Volt olyan szakvélemény, hogy hat elemnél lenne indokolt a csere, ami a teljes tetőszerkezet lebontásával járt volna.

Aztán egy újabb szakvélemény már csak a megrepedt tartógerenda fölötti bontással kalkulált, mivel a másik öt áthidaló elem esetében a megerősítés úgy is elvégezhető, hogy az nem érinti a tetőszerkezetet. Ez lényegesen kisebb és olcsóbb beavatkozás, mint ami az első verzió szerint lehetett volna. Ennek ismeretében az önkormányzat a küzdőtér részleges használatbavételére még a nyáron engedélyt kért az ügyben illetékes pápai önkormányzat építési hatóságától, amelyet meg is kapott. Azóta a csarnok küzdőterének fele használható. Az itteni tevékenységet (edzések, egyéb foglalkozások) majd csak akkor kell rövidebb időre szüneteltetni, amikor a javítási munkálatok elkezdődnek. A polgármester szerint reális időpont lehet városi rendezvénycsarnok október végi vagy november eleji megnyitása.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!