Szigliget

2014.09.27. 17:43

Szüret néptánccal Szigligeten

A jó időben vidám szüreti felvonulással és népművészeti vásárral köszöntötte az őszt a település.

Tóth B. Zsuzsa

A falu lakossága hónapokon át készült a hagyományos ünnepre és ahogy tervezték, sikerrel meghosszabbították azzal az idegenforgalmi szezont.

Délelőtt ugyan még eső tette izgalmassá a várakozást, de nem mosta el a népművészeti kirakodó vásárt. Aztán meghallgatták a helyiek imáit az égiek, délutánra végre kisütött a nap, így az utcákon is rengetegen várták a színes menetet.

A kisbíró, Raposa Lajos és az alpolgármester, Szabó Tibor az őszi szüreti tudnivalókat ismertetik a felvonulókkal Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Az ország minden részéről érkeztek vendégek, többek közt tiszaújvárosiak, szekszárdiak mulattak a helyiekkel. Sőt, buszokkal utaztak a szigligeti szüret kedvéért a helyszínre ausztriai és németországi turisták, lendítve a szobakiadók forgalmán. A fúvósok és a díszes szőlőharang mögött ott volt kocsiján a kisbíró, Raposa Lajos, aki tréfás rigmusokba szedve sorolta el az év legnagyobb eredményeit, és arra intette a borászokat, hogy készüljenek a szüretre, aztán meg vigyázzák a hegy levét. Lovasok, ostoraikat csattogtató betyárok, táncosok, jelmezesek, külföldi vendégek kísérték a feldíszített kocsikat, traktorokat. Az egyik pótkocsin nagy hordókat vertek csapra, hogy aztán jobbnál jobb borokat mérhessenek, másik mellett pogácsáikat kínáló helyi asszonyok vonultak. Közben a felvonulást meg-megszakítva fellépett Rupa Ilona a Káli Tűzrózsákkal, dalolt a Kemenesmagasi Népdalkör és remek hangulatot teremtett az ottani citerazenekar. Vígan ropta a szüreti műsort még inkább színesítve a veszprémi Kurázsi Néptáncegyüttes. A felvonuláshoz Pápa Város Fúvószenekara gondoskodott a muzsikához.. A sportpálya mellett aztán megpihent a menet, műsort adtak a felvonuló csoportok, valamint a Kelet fénye hastánccsoport és Merics Nikolett ugyancsak bemutatkozott.

Folyt a bor és a must, volt bőven harapnivaló a lacikonyhában, este pedig máglyagyújtással és késő éjszakáig tartó vidám bállal búcsúztatták az őszi ünnepet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!