Szigliget

2014.01.19. 15:47

Kísértet a Szigligeti várban

Egy nagyon ritka légköri eseményt sikerült lencsevégre kapnom január 16.-a reggelén, a Szigligeti várban.

Horváth Sándor

Ezt a Brockeni kísértet nevű jelenséget, a németországi Brocken-hegynél írták le először 1780-ban, és nevében a mai napig megőrződött. Jobbára magas hegyekről és gerincekről lehet megfigyelni, de kivételes esetekben tornyok, hidak, és egyéb magas tereptárgyak is adhatnak elegendő feltételeket hozzá. A megfelelő magasságban lévő felhő felszínére - esetünkben sekélyködre – a hátunk mögött alacsonyan álló nap rávetíti az árnyékunkat, és ha a páraszemcse mérete nem haladja meg a 10-20 mikron nagyságot, jó szerencsével kialakul az árnyékunk feje körül egy színes glória.



Fotó: Horváth Sándor

Az erősem megnyúlt, hosszú végtagú árnyék, fénylő koszorúval a feje körül, mely ráadásul mozogni látszik, ha mozog a köd, amelyre rávetül, nem csoda, hogy a kísértet nevet kapta. Mivel akkor még nem tudták a jelenség kialakulásának pontos okát, ezért természetfeletti dolognak gondolták és babonák is fűződnek hozzá. Régi időkből származó hiedelem szerint, aki meglátja, a hegyekben fog meghalni. Természetesen napjainkra tudományosan pontosan leírt, és mesterségesen is előidézhető ez az érdekes ritka égi jelenség. Több éves próbálkozásom eredménye ez a pár kép. Ebből kifolyólag nagy szerencsémnek tartom, hogy találkozhattam Brockeni kísértettel, amit tulajdonképpen én magam hívtam életre!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!