Szigliget

2013.02.26. 11:09

Csiszár Jenő, a szigligeti szomszéd

Csiszár Jenő televíziós és rádiós műsorvezető szerint a kis közösségek jó működésének titka az önbizalom és a büszkeség.

Tóth B. Zsuzsa

Csiszár Jenő a Téli esték programsorozat egyik vendége volt idén. A házigazda, Kondor Géza önkormányzati képviselő kötődéséről, korábbi és jelenlegi munkájáról kérdezte az est során.

Mint elhangzott, Csiszár szerint lakóhelye, Szigliget számára a világ közepét jelenti. Ő, aki a Fertő-tóhoz közel született csaknem negyven éve kötődik a tóhoz és negyed százada helyi lakos a településen. Onnan jár fel családjával dolgozni a fővárosba, de a hétvégét mindig Szigligeten tölti. Hangsúlyozta, hogy bár élt például Portugáliában, a Comói-tó partján, Svájcban és Ibizán is, a Balaton-felvidék a világ legszebb pontja.

Csiszár Jenő a révfülöpi Téli esték vendége volt pénteken (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

- Sokkal attraktívabb, mint Toszkána, építészeti és természeti értékei, gasztronómiája révén itt minden egy helyen van. Rengeteg a jó adottsága, amit ki kell aknázni. Elvágyódásunk hamis irányba visz. Nem sajnálni kell magunkat, hanem élvezni a külső körülményeket, apró örömöket. Sokan nem használják ki például a vízpart nyugtató hatását. Ha tehetném, elrendelném, hogy a strandokon csak balatoni halat árulhassanak, meg palacsintát, lángost. Szerintem a szigligeti strandon, Oszi bácsi sütödéjében lehet a legjobb keszeget enni, de én a mértékletes ivást is ott tanultam meg. Ha az emberek elkezdenének kicsiben gondolkodni, kihasználni környezetük adottságait, sokra vihetnék. Toszkánában például bár a magyar ÁNTSZ bezáratná az összes agroturizmot, de ott nem a fekete mosogató léte a lényeg, hanem az, hogy vidéki fogadót csak az működtethet, aki megtermeli, vagy a legközelebbi termelőtől vásárolja hozzá az alapanyagot a körzet állatorvosa napi ellenőrzése mellett. Nem erővel kialakított Zimmer Feri van, hanem egyik termelő a másikat tartja el. Ott nincs multi, a panziós a szomszéd zöldséges terményét kínálja - említette a példát Csiszár.

Szerinte amennyiben Révfülöp, Szigliget, Pécsely, Kővágóörs kicsiben elkezdene valami hasonlót, egyszer eljutna oda, hogy a legmagasabb szintű turistákat lenne képes fogadni. Hiszen ami helyben adott, az a legjobb. A népszerű rádiós és tévés személyiség számos műsor kapcsán vált ismertté, erről szintén beszélt két órás előadásában. Szólt arról, hogy gyermekkori álma teljesült, amikor kiderült, hogy az ő műsorát, az Apukám világát a paplan alatt titokban hallgatják a fiatalok, akik sokszor szüleik helyett neki vallottak érzéseiről.

- Büszke vagyok rá, hogy a Magyarország, szeretlek című műsorban részt vehetek. A nézők érzik, hogy Jakupcsek Gabi és én szeretjük, tiszteljük egymást. Klubok alakulnak, leveleket kapunk, ez pedig azt bizonyítja, hogy csak az lehet ironikus, aki önironikus is egyben. Különben saját magát nyírja ki - szögezte le Csiszár, akit most a Dal fesztivál zsűrijében szintén láthatunk. Az ottani részvétel szerinte minden énekesnek egy ugródeszka lehet, függetlenül a győzelemtől.

A közönség kissé bepillanthatott Csiszár Jenő magánéletébe is, kiderült, hogy számára az a legfontosabb, hogy ötéves ikerfiai olyan környezetben nőjenek fel, ahol egy becsületes életet alapozhatnak meg számukra szüleik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!