Sziget

2008.08.13. 08:29

<u>Presser Pici ötlete bevált</u>

<b>Budapest - Sziget 2008</b> - Minden várakozást felülmúló sikert hozott a Szigeten a Magyar Dal Napja. A nyolcórás rendezvényen, telt ház előtt, nyolcvan produkcióban mintegy kétszáz dal hangzott el. <em>Képgalériáinkat megtekintheti itt!</em> <a href="http://www.naplo-online.hu/fooldal-foldalrovat_legfrissebb_hirek/20080813_presser"><strong>>>></strong></font></a>

Gyuricza Ferenc

Voltak kisebb-nagyobb malőrök, ez tény. A kezdés mindjárt csúszott negyedórát, mert a hangosítással volt valami gond. A műsorvezető Novák Péter mindezt nem is titkolta, közvetlensége kifejezetten jót tett az amúgy gördülékenyen zajló rendezvénynek.

Mindez azonban apróság a rendezvény ötletéhez és megvalósításához képest. A történet egyszerű, Presser Gábor kitalálta, hogy legyen egy napja, mi több, ünnepe a magyar dalnak. 

Mert erre minden eddiginél nagyobb szükség van, hiszen a jelentősebb rádiókból és tévékből - tisztelet a kivételnek - kiszorultak a hazai előadók. Így született még a Sziget mínusz egyedik napjának az ötlete.

A kezdeményezés mögé rengetegen sorakoztak fel. A szervezők mellett - nyilván üzletnek sem rossz egy ilyen monstre koncert - a hazai zenésztársadalom színe-java felvállalta, hogy részese lesz az eseménynek. 

Így lett látványos egymásra találások és kibékülések helyszíne az óbudai Hajógyári-sziget Nagyszínpada. Csak ízelítőül: szinte eredeti felállásban játszott az ős-Bikini, látványosan pózolt a fotósoknak Fenyő Miklós és Szikora Róbert, de az Illés két meghatározó muzsikusa, az István, a király című rockopera szerzőpárosa, Szörényi Levente és Bródy János is kezet nyújtott egymásnak. 

Mi több, közös dalra is vállalkoztak. Hej, barátom, de jó is volt látni mindezt.

A produkciók egy része kifejezetten a meglepetésekre épült. 

A Lovasi András énekessel megerősített Csík zenekar Tankcsapdát is játszott, Ákos, akit részben maga Presser Gábor kísért zongorán egy LGT és egy Demjén-dal tolmácsolására is vállalkozott, az Omega dalait Benkő László és Mihály Tamás zenei közreműködése mellett Kalapács József, Roy és Keresztes Ildikó mutatta be, míg az új generáció egyik reprezentánsa, Rúzsa Magdolna, mindenféle zenei kíséret nélkül énekelte bele az éjszakába, hogy mit is tenne, ha rózsának született volna. 

A közönség pedig vevő volt minden mozdulatra és gesztusra. Amikor Presser Pici kiállt a színpad szélére, és annyit mondott, hogy Hé, akkor tízezrek harsogták vissza: Te, aki az utcán újságot árulsz. 

És ekkor megjelent Karácsony, Somló és Solti. A komplett LGT, akárcsak tavaly, amikor valóban övék volt a tér. Most azonban szerényen megosztották másokkal.

Valóban ünnep volt tehát a hétfői nap, ahol nyolcvan produkció jóvoltából mintegy kétszáz dal csendült fel. Valamikor több is egy blokkban. A Rock All Stars nevű alkalmi formáció, amelyben mások mellett Németh Gábor dobos, Szűcs Antal Gábor gitáros, Pálvölgyi Géza billentyűs és Frenreisz Károly basszusgitáros-énekes is szerepelt, negyedóra alatt mutatott be vagy öt rock örökzöldet. 

Folyóparton ülve, Zakatol a vonat, Gőzhajó, Aluljárók fia és Azt beszéli már az egész város. Mindegyikhez a magától értetődő énekes társult, Frenreisz mellett Takáts Tamás, Török Ádám és Vikidál Gyula. 

De helyet kapott a programban a jazz (Szakcsi Lakatos Béla, Babos Gyula és Harcsa Veronika jóvoltából), a népzene, a pop (Neoton Família Sztárjai) és a Sziget szervezőihez mindig is erősen kötődő alternatív vonal is.

A Sziget Fesztivál bebizonyította, hogy van igény a magyar zenére, és van közönsége is. A szervezők ígérete szerint lesz folytatás, s talán más helyszíneken is. Jó volna vidékre is vinni belőle valamit, hiszen ez alkalommal jobbára csak a budapesti közönség láthatta. 

S talán a következőn ott lesz a Bonanza Banzai, a Piramis vagy éppen a Syrius is. Ha másként nem, a dalok által.

A Magyar Dal Napjának egyik legjobban várt pillanata teljesült akkor, amikor Szörényi Levente a színpadra szólította Bródy Jánost. 

Közismert, a magyar beat két meghatározó egyénisége évek óta nem beszél egymással, Szörényi még a napokban is neheztelően nyilatkozott a kettejük kapcsolatában beállt változásokról. 

Ehhez képest a színpadon barátságos üdvözlésre is futotta, majd jött a közös produkció, igaz, a színpadon elég távolságtartónak bizonyultak, s most ez a szó valódi jelentéstartalma szerint értendő. 

Szörényi a színpad bal oldalán gitározott és énekelt, Bródy jobbra húzódva furulyázott. A pillanat így is felemelő és magasztos volt.

Zajlik az élet a Szigeten: tudósításunkat olvassa el itt!

Képgalériák (a belépéshez kattintson a fotóra!)


Sziget - A Magyar Dal Napja 1.



Sziget - A Magyar Dal Napja 2.



Sziget - A Magyar Dal Napja 3.



Sziget - A Magyar Dal Napja 4.



Sziget - A Magyar Dal Napja 5.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!