A szerkesztő ajánlja

2014.01.19. 20:26

Jegyzet - Tényleg tele lesz a pince?

A régi mondás szerint, ha fénylik Vince, tele lesz a pince.

Varga Ibolya

Korábban a leginkább februárban jelentkező kemény téli fagyok előtt semmiképpen nem metszették meg a szőlőket, így farsang idején ráértek a szőlősgazdák mulatozni, bort kóstolni. Január 22-én védőszentjük, Vince névünnepén megadott sorrend szerint járták be a pincéket és mindenütt megkóstolták legalább a legjobb borokat. Ezekre a pincetúrákra asszonyokat nem hívtak, ők csak a borkorcsolyát készítették el és vitték ki a mulatság előtt. Egyes vidékeken szokás volt a terület négy sarkán megmetszeni egy-egy tőkét, a vesszőt hazavitték, vízbe tették, kihajtatták.

A növény növekedési erélyéből következtettek a termés minőségére. Az idei enyhe tél nem biztos, hogy kedvez a szőlősgazdáknak, és általában a mezőgazdászoknak, hiszen a fagy nem tizedeli meg a kórokozókat, kártevőket,és így több munkával, esetleg vegyszerekkel tudják csak megvédeni a termést, ha nem változik az idő. Nem tudom, hogy szerdán milyen idő lesz, nap süt, vagy eső esik, de úgy tűnik, hogy a szőlészeknek és borászoknak végre kedvező lesz ez az év, csaknem biztos az eredményességük. Úgy tudjuk: az unió és a kormány is jobban támogatja őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!