Szentantalfa

2015.03.04. 18:10

Kalákában dolgoznak Szentantalfán

Szentantalfa - Legkevesebb tizenöt gyermek születik idén a közel ötszáz lelket számláló faluban. Ám a rekordot három évvel ezelőtt állították be.

Kovács Erika

Akkor ugyanis 21 új kis jövevény látta meg itt a napvilágot. A lakosság negyven százaléka nazarénus, akik hitük szerint a gyermekáldást Isten ajándékának tekintik.

- Egyfolytában azon dolgozom a falubeliekkel együtt, hogy itt szívesen éljenek az emberek, és minél többen telepedjenek le - szögezte le Kiss Csaba polgármester. Náluk a legfőbb megélhetési lehetőség a szőlő- és bortermelés, amit számos más tevékenység mellett vállalkozások, családi gazdaságok működtetnek. Egyre nagyobb az érdeklődés a festői szépségű és kitűnő adottságú falu iránt, ahol fellendülőben van az idegenforgalom. Borospincék, vendégházak, szálláshelyek várják a vendégeket.

A faluban dolgos, szorgalmas emberek élnek, egyre többen telepednek le itt

- Milyenek a nazarénusok? Puritánok, nem ismerik az erőszakot, tisztelik a másik embert, keresik a békességet, szorgalmasak - közli a szentantalfai polgármester. Kiemeli, az egész falura jellemző, hogy dolgos, igényes emberek lakják. A faluházat és a nazarénusok imaházát is a helyiek építették rekordidő alatt, igényesen. Az önkormányzat, azzal a céllal, hogy minél népszerűbb legyen a falu, sokat és sikerrel pályázik, nemsokára új lakótelkeket jelölnek ki festői környezetben, nemrég építették meg a minden igényt kielégítő faluházat, ami kitűnő helyszíne rendezvényeiknek, internetes lehetőség van, könyvtár működik, ide hoznák be az orvosi-, és fogorvosi rendelőt is, a tetőtérben alakítják ki a jegyzői hivatalt költségmegtakarítási céllal. Az épület mellett termelői piac létrehozását tervezik, ahol a helyi és környékbeli gazdák tudják majd kínálni termékeiket. A polgármester büszkén beszél arról, hogy a Nivegy-völgyi településekre, kívülük Tagyonra, Szentjakabfára, Óbudavárra és Balatoncsicsóra egyaránt az együttműködés és összefogás a jellemző, amit mindannyian a fejlődés alapkövének tekintenek. A polgármester elkötelezett abban, hogy megvalósítsák céljaikat, az utak, járdák javítását, a csapadékvíz elvezetését, és legfontosabbnak jelölte meg a szennyvízkezelés megoldását.

Kiss Csaba polgármester

- A fiatalok előtt nagyon vonzó, hogy már az óvodában is kiemelten kezeljük a hagyományok őrzését, illetve a környezeti nevelést - mondja Bartalos Richárdné, a közös fenntartású Nivegy-völgyi óvoda vezetője, és kolléganője, Heffler Liza. Emiatt működtetnek német nemzetiségi csoportot, és a gyerekeknek saját, természetes környezetükben mutatják meg a növényeket, állatokat, a felelős állattartásra nevelik őket, mindennek későbbi életükre nézve, a vidéki élet, a gazdálkodás megkedvelésében nagy szerepe lehet. Náluk például a szülők veteményeskeretet alakítottak ki, ők madáretetőt, virágoskertet, kezdettől fogva tanítják a kicsiket a szelektív hulladékgyűjtésre.

Az óvónők is esküsznek arra, hogy a vidéki életet csak oly módon lehet vonzóvá tenni, ha azt a szolgáltatások, a lehetőségek miatt megkedvelik a fiatalok, akik aztán így a falvakban telepednek le, ahogy ez Szentantalfán is történik. Ők arra is nagyon büszkék, hogy egy teljesen felújított, korszerű óvodában foglalkozhatnak a legkisebbekkel.

Bartalos Richárdné, a közös fenntartású Nivegy-völgyi óvoda vezetője (jobbról) és kolléganője, Heffler Liza rajzol a gyerekekkel 
Fotó: Penovác Károly

- Mi az itteni, egészséges környezetben mindent előteremtünk magunknak, kitűnőek a szőlőültetvényeink, a gyümölcsöt, zöldséget megtermeljük, előállítjuk a húst, sajtokat, hogy családunk asztalára egészséges élelmiszer kerüljön - jegyzi meg Dobosi Győző, a fiatal borász, aki feleségével együtt első gyermekét várja idén. Ők felnőtten léptek be a nazarénusokhoz, örülnek annak, hogy egy olyan közösséghez tartozhatnak, ahol a gyermek, a család a legfontosabb, nem ismerik a válást és a békétlenséget. A településen levő imaházukat másfél év alatt felépítették kalákában, itt mindenki segít a másiknak és elvégzi azt a munkát, amihez ért. A fiatalok többek között arról is beszélnek, hogy ebben a faluban nekik és a hozzájuk hasonló pároknak minden rendelkezésükre áll, ami a boldog, kiegyensúlyozott élethez kell, lehetőségek a gazdálkodásra, a háztájiból származó termékek előállítására, kirándulás, sportolási lehetőség a kristálytiszta levegőn, így aztán nem véletlen, hogy hozzájuk hasonlóan egyre több fiatal család dönt úgy, hogy itt telepedik le. Dobosi Győző elkötelezett abban, hogy a második generációs, fiatal Nivegy-völgyi borászok összefogásával, közös pályázataik révén népszerűsítsék helyi adottságaikat, és így tovább nyitnak az idegenforgalom felé, ami újabb bevételeket, fejlesztési lehetőségeket, munkalehetőségeket, hozhat a térségbe, illetve Szentantalfára. - Amennyiben van munkalehetőség az adott településen, és jól érzik magukat a fiatalok, akkor biztosan nem mennek el onnan - állítja.

Dobosi Győző fiatal borász

- Meggyőződésem, hogy a lakosság megtartásában nagy jelentősége van a sportolási lehetőségeknek is - mutat körbe egy olyan makulátlanul rendben tartott, kivilágított pályánál és öltözőnél Szatlmajer István edző, amit városi csapat is megirigyelhetne. A környező dombokon kecskék, juhok legelésznek. Büszkén említi, hogy megyei másodosztályú csapatuk van, ő pedig az utánpótláscsapatot edzi, ahová Nagyvázsonytól Révfülöpig szorgalmasan járnak a fiatal focisták. Az öltözőnek használt igényes épület emeleti részén pedig szálláshelyet is kialakítanak, hogy edzőtáborokat is szervezhessenek a legifjabb sportolóknak a jövőben.

Szatlmajer Istán edző

- Amíg nem voltak szálláshelyeink, napközis táborokat kínáltunk a gyerekeknek, azzal a céllal, hogy minél többet mozogjanak, sportoljanak, egészségesen éljenek - fogalmaz a sportember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!