Sümeg

2015.01.27. 17:05

Elriasztott pincefeltörők a Hajnalhegyen

Sümeg - Pincefeltörést akadályoztak meg a helyi lovas polgárőrök Sümeg-Hajnalhegyen a közelmúltban. A lovas tagozat 2011-ben alakult.

Tisler Anna

A három fiatal, Németh Noémi, Mózner Adrienn és Borbásné Holczer Tímea kora délután végezte a szokásos járőrszolgálatát, amikor egyikük az erdő szélén megpillantott három férfit. Miután ők is meglátták a lovasokon a polgárőr mellényt, futásnak eredtek. Bemenekültek az üldöző lovasok elől az erdő sűrűjébe.

- Miközben üldöztük a szerszámokkal a kezükben menekülőket, próbáltunk minél többet megjegyezni a külsejükről, a mozgásukról - mondta Borbásné Holczer Tímea. - Nálunk jóval magasabb, erős testalkatúak voltak valamennyien.

A járőrözők hívták a rendőrségi segélyhívót, de mire a rendőrök kiérkeztek, az betörők már kereket oldottak.

Borbásné Holczer Tímea Szertelennel, Németh Noémi Szélcsapóval indul szolgálatba. A tizenkét éves lovak gyorsak és mozgékonyak, ezért választották őket. Minden héten végigjárják a terepet
Fotó: Tisler Anna

A lovasok, ha a hegyben járnak, mindig felkeresik a lakott területtől távol, komfort nélküli házban egyedül élő férfit is. Polgárőrként tudják, milyen gyanús jelekre kell figyelniük. Télen a pincékre ügyelnek kiemelten, valamint a falopásokat kívánják megakadályozni azzal, hogy az erdőben bármikor és bárhol megjelenhetnek. Lóháton észrevétlenül meg tudják közelíteni a helyszíneket, így a tettenéres esélye is nagyobb.

Molnár Zoltán, a sümegi polgárőrség vezetője kérdésünkre elmondta, a lovas tagozat 2011-ben alakult azzal a céllal, hogy a várost körülvevő több négyzetkilométer területű erdőben, a szőlőhegy gépjárművel nehezen megközelíthető részén végezzenek a tagjai bűnmegelőző tevékenységet. A polgárőröket Capári Róbert és munkatársai képezték ki, a járőrszolgálatra a lovakat is ő biztosítja. Az elnök elmondta, több fiatal jelentkezett lovas szolgálatra, és kiképzést követően vállalja a rendszeres járőrszolgálatot. Jelenleg már tízen járőrözhetnek lóháton. Ha az időjárás engedi, minden héten végigjárják a terepet.

Az egyesület vezetése a lovasok biztonságáról is gondoskodik, tervezik, hogy felszerelést vesznek számukra.

Kapcsolódó anyagok:

Életeket mentettek, pincefeltörőt üldöztek a sümegi polgárőrök

Elismerés járt a rablás megakadályozásáért

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!