Sümeg

2014.11.25. 17:32

Kápolnát szenteltek Nyirespusztán

A helyi lakosok álma vált valóra, amikor Márfi Gyula veszprémi érsek megáldotta a Szent Márton tiszteletére átépített kápolnát.

Tóth B. Zsuzsa

Az épületet korábban iskolaként használták. A településen mindössze 57 lakos él, de kétharmaduk a hitét rendszeresen megéli - tudtuk meg Mezei András plébánostól.

Márfi Gyula érsek áldotta meg a nyirespusztai kápolnát

A kistelepülést 1927-ben alapították Sümeg környéki lakosok, az alapítók egyike, Könnyid János volt. Mivel mndig igény volt a vallásos élet megélésére, de liturgiára nem volt alkalmas hely, a Könnyid család a saját otthonuk egyik szobáját alkalmassá tette az Eucharisztia ünneplésére. Később a tároló helységet alakították át miseszobává, amely mostanáig betöltötte ezt a szerepet. Az iskola 1976-ban megszűnt, már akkor megfogalmazódott az igény arra, hogy a helyén kápolnát alakítsanak ki. Eddig erre nem nyílt lehetőség, azonban most megvalósult a nyirespusztaiak álma, átadták a kápolnát. Az ünnepségen több százan voltak, helyiek és elszármazottak, hogy együtt adhassanak hálát Istennek és Szent Márton püspök közbenjárásának. Az esperesi kerület papsága ugyancsak részt vett a kápolnaszentelésen, illetve mindazok, akik részt vállaltak a kivitelezésben. A kápolna pályázati támogatással, önkormányzat segítséggel készült el, valamint a nyirespusztai lakosok, hívőket és nem hívők összefogásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!