Sümeg

2014.09.12. 18:30

Fejlesztések sorát tervezik Sümegen

Egy 150 milliós, pályázati támogatásból és önrészből megvalósuló beruházás keretében két intézmény hőszigetelése, nyílászárócseréje készül el hamarosan, így jelentős összeget takaríthatnak meg a fenntartással.

Tóth B. Zsuzsa

Rátosi Ferenc polgármestertől megtudtuk, hogy a városháza és a művelődési központ után az óvoda korszerűsítése készül majd el, utóbbira beadták a pályázatot. Pillanatnyilag a városháza kivitelezésén dolgoznak, a nyílászárókat kicserélték, most a homlokzat szigetelése folyik. Megújul a villamos hálózat és a fűtés valamint napelemeket kap az épület. A művelődési ház ugyancsak. Szerkezeti átalakítás nem lesz, a kettős beruházás várhatóan november végére készül el. A művelődési házat egyébként tíz évvel ezelőtt újították fel, akkor a belső terek készültek el és a bútorzatot cserélték ki.

Az intézménnyel kapcsolatos távlati tervek szerint tíz méterrel nagyobb lesz majd az épület. Megnövelik öt széksorral a nézőteret és nagyobb lesz a színpad, az épület az úgynevezett bady klub irányába bővül.

Folyamatban van viszont most a tanuszoda építése, a 148 milliós beruházás állami támogatással és önrésszel készül. Geológiai mérések folynak most, valamint zajlik a tervezés, a jövő nyár végére el kell készülnie az uszodának, hogy a kötelező iskolai úszásoktatásoknak helyet adhasson. A medence 33 méter hosszú, versenyekre is alkalmas lesz. Az uszoda a régi, 2006-ban bezárt és mára teljesen tönkrement strand helyék épül, ahol idővel néhány wellnesz medencét is kialakítanának.

Készül a sümegi városháza energetikai korszerűsítése. Középen Mészáros Ferenc látható (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

Mellette sportcsarnokot építhetnek idővel, a futball pálya felújítása pedig már elkészült. Ott automata öntöző rendszert építettek ki, kicserélték a füvet, korszerűsítették az öltözőt, de fedett lelátó készítését ugyancsak tervezik. A sportág szintén fejlődhet, ennek érdekében visszatért a városba Lázár Szilveszter edző. Amikor korábban Sümegen dolgozott, a megye legjobb focicsapata volt a városé. A sportpálya és a strand között pedig egy tavat alakítanak ki a locsoláshoz.

Tervezik továbbá, hogy a Kossuth utcai kereszteződésbe a kaotikus közlekedési állapotok megszüntetése érdekében közlekedési lámpát helyeznek el. Körforgalom létesítésére ott kicsi a hely. A környéken főként a pénteki piacok idején nagy a forgalom. Készülnek már egy fedett piac csarnok tervei is. Elkészült viszont a csapadékvíz elvezetés 16 milliós terve. Az első ütemből mintegy 74 milliós ráfordítással készült el a Marcaltól a város határáig. Azt követően tovább haladhat a program a belvárost és a város többi pontját ugyancsak érintve, támogatás mellett Környezetvédelmi szempontból jelentős lesz az a beruházás, amely az egykori kőbánya területén a hulladék lerakó rekultiválására irányul. Erre ötszáz milliós pályázatot adtak be, elbírálás alatt van.

Az alapellátó intézmények terén ugyancsak várható változás. Egy 200 millió forintos beruházásnak köszönhetően egyetlen központi rendelőépületbe kerülhet idővel a háziorvosi és a gyermekorvosi rendelők sora, valamint a fogászat és a védőnői szolgálat. A rendelő helye még nem biztos, több helyszín is szóba kerülhet.

Címkék#sümeg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!