Sümeg

2014.07.28. 18:15

Borászok, vadászok közös ünnepe

Sümeg - Az érett bor és a vadászat ünnepét tartották Sümegen, a kétnapos rendezvény felejthetetlen programokkal zajlott.

Tremmer Tamás

Megadták a módját a tizedik Jakab-napoknak. A kétnapos jubileumi rendezvényen látványos felvonulással emlékeztek Sümeg ezeréves történetére. A menet mindenki számára igaz csemege volt.

Elégedett lehetett Rátosi Ferenc polgármester, aki a vasárnapi köszöntőjében visszatekintett a kezdetekre. Elmondta, a rendezvény ötlete Egly Márk és dr. Tóth Sándor fejéből pattant ki. A Jakab-napra pedig azért esett a választásuk, mert az érett bort ezen a napon szállították a királynak.

A Veszprém Megyei Vadászkamara elnöke, Pap Gyula arra hívta fel a figyelmet, hogy kevés olyan megye van, ahol a vadásztársadalom ilyen aktívan kiveszi a részét a közéletből.

A tizedik Jakab-napok látványos felvonulással kezdődtek (Fotó: Tremmer Tamás)

 

Megyénkben Pápa, Várpalota és Sümeg vadászbázisoknak tekinthetők, ezeken a településeken minden évben tartanak vadásznapot. Tóth Tamás a környék vadásztársaságainak nevében méltatta a rendezvényt. Hangsúlyozta, a vadász védi a vadat, e rendezvénnyel pedig ápolják a vadászati kultúrát. A Palotakertben borászok adtak ízelítőt a nagyközönségnek.

A sümegi bor rangja egyre magasabb. Ahogy elhangzott, 1990 óta ez az első év, amikor nőtt a szőlőterületek nagysága, ez is jelzi a presztízst.

A két nap során vaddisznópörkölt főzőversenyt, koronglövő versenyt is szerveztek. Hubertus Kereszt ezüst fokozata elismerésben Németh Attila, Söjtöri Dezső, Gadó József és Lajkó Sándor részesült. A Bakony Vadásza kitüntetéssel együtt járó dísztőrt Tóth Tamás vehette át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!