Sümeg

2017.03.22. 19:21

A tengeren túliak emlékei

Sümeg - Történelem, emlékezés és identitás a yonkersi magyarok körében címmel nyílt kiállítás az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezett városi ünnepséghez kapcsolódva a Kisfaludy Sándor Emlékházban.

Tóth B. Zsuzsa

A Balatoni Múzeum vándorkiállítását Gyanó Szilvia, a múzeum néprajzkutatója nyitotta meg. Az április közepéig látogatható tárlat a New York állambeli előváros, Yonkers magyar közösségének életét eleveníti fel színes tablókkal, fotókkal, dokumentumokkal, tárgyakkal. A kiállítás központi témája a magyar identitás megőrzése, átadása a magyar ünnepek és szokások tükrében.

A különleges tárlat központi darabja egy aprólékosan kimunkált és hűen berendezett kis parasztház, amelyen bemutatták a magyar iskolában a gyerekeknek, milyen volt egy magyar ház. A megnyitóünnepségen megjelent a kiállítás kapcsán létrejött Balatoni Múzeum Baráti Kör több tagja, élükön Iván Mártával és Sebők Katalinnal. Márta a kiállítás ötletgazdája, aki a sok ezer fotót és dokumentumot összegyűjtötte és átadta a Balatoni Múzeumnak. Katalin pedig szintén részese volt a yonkersi közösségnek. Férje, Sebők Géza készítette aprólékos munkával a kis parasztházat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!