Sümeg

2014.08.29. 16:15

A püspöki palota állami támogatással újul meg Sümegen

A püspöki palota további felújítása még mindig aktuális, azonban jó hír, hogy kiemelt kormányprojektként, a szükséges munkálatokhoz az állam biztosítja majd az önerőt. Erről Rátosi Ferenc tájékoztatta munkatársunkat a napokban

Szijártó János

A sümegi polgármester úgy fogalmazott a turizmus fejlesztése meghatározó a kisváros életében, így a barokk belváros és a püspöki palota megszépítése ebben az összefüggésben is kiemelt jelentőséggel bír.

A részben megújult püspöki palotában kiállításokkal, remek programokkal találkozott a közönség (Fotó: Szijártó János)

– A jelentős költségek miatt egyértelmű, hogy kizárólag pályázati lehetőség útján van esélyünk a fejlesztésekre, hiszen mindegyik projekt milliárdos nagyságrendet jelent. A városban meghatározó ágazat a turizmus, amely a szépen megújított várnak, a barokk belvárosnak, a püspöki palota vonzerejének köszönhető elsősorban, és Sümegen a vallási turizmus is jelentős. A részben megújult püspöki palotában számos színvonalas kiállítással, remek programokkal találkozhatott a közönség, sőt tavaly új színt hozott a palota életébe a Pannon Várszínház. Elég régóta szerettünk volna már itt színházat, mára ez az álmunk is megvalósult. Öröm számunkra az is, hogy egyre több fiatal köt házasságot a palotában. Számos elképzelésünk van, későbbi terveinkben többek között konferenciaközpont kialakítása, illetve a restaurálás és a teljes felújítás megvalósítása szerepel. Jelenleg tárgyalások , egyeztetések folynak, és a jövő tavasszal akár el is kezdődhet a projekt indítása, hiszen az állami szerepvállalás következtében, a Forster Gyula Intézet közreműködésével, a városnak nem kell önerőt biztosítania a fejlesztéshez Mindezt az állam átvállalja - hangsúlyozta a polgármester.

Hozzátette, mivel a vallási turizmus régóta meghatározó Sümegen, a ferences templom előtti tér megújítása is "kötelező", amelynek költségeit uniós pályázatból szeretnék biztosítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!