Sümeg

2014.07.04. 13:48

Alakul a szennyvízprojekt a sümegi térségben

Még tart a márciusban megkezdett fél éves próbaüzem a tízezer embert érintő szennyvízberuházásnál. A sümegi kistérséget érintő 1,7 milliárdos projekt utolsó fázisában jár.

Szijártó János

Az elmúlt egy évben korszerű csatornahálózat épült Dabronc, Gógánfa, Hetyefő, Ukk, Zalaerdőd és Zalagyömörő településeken miközben a sümegi szennyvízkezelő telep is jelentős fejlesztésen esik át. A próbaüzem elindulása után hat hónapig kell zavartalanul üzemelnie a rendszernek, miközben megvizsgálják a teljes hálózat kapacitását, tesztelik az esetleges szivárgást, az átemelő szivattyúkat illetve a kibővített sümegi szennyvíztelep működését is.

Rátosi Ferenc sümegi polgármester, a társulás elnöke úgy fogalmazott, hogy kiváló munkát végzett a projektvezetés a kivitelező vállalatokkal együtt és amennyiben a tesztek is minden tekintetben megfelelnek a környezetvédelmi, illetve műszaki előírásoknak rövidesen teljesen lezárulhat a fejlesztés.

Sümegen a felszíni vizek elvezetésére irányuló fejlesztés mellett a szennyvíztelep korszerűsítése is értéknövelő beruházásként zajlik (Fotó: Szijártó János)

Bódis József Zalaerdőd polgármestere arról szólt tájékoztatójában, hogy rengeteget számított a helyi emberek komoly áldozata is. Tudom, hogy milyen jelentős megterhelést jelentett a családi kasszáknak az a több tízezer forint, amelyet a csatorna rákötésért fizetni kellett – tette hozzá.

- Az építkezés soha nem kellemes dolog, főleg ha föld alatt kell építeni, utakat kell felbontani. Azonban mindenki megértette, hogy a szennyvízhálózat kiépítése közös érdekünk, és hogy ezt a munkát el kell végezni. Nemcsak arról van szó, hogy az új csatorna komfortosabbá teszi az életet, hanem arról is, hogy a csatornázott ingatlan többet ér valamint pozitív gazdasági hatásokkal is számolhatunk. Könnyebben jönnek vállalkozások és települnek cégek olyan területre, ahol van csatornahálózat.” – foglalta össze a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!