Sportvilág

2017.03.17. 15:55

Kerékpárral a nagyvilágban - A hosszú távú tekerésre "meg kell érni"

Veszprém- A hosszú távú túrázás a negyven és ötven felettiek sportja. Akkorra érik meg az ember arra, hogy világot akar látni, van hozzá pénze, és talán megvan hozzá a kondija is. A fiatalok nem kaptak még rá erre, meg kell hozzá érni - mondja Meggyesi Imre

Molnár Sándor

Biciklicsengők hangjával kezdődött a Világjáró Klub legutóbbi élménybeszámolója, mivel a kerékpározás két megszállottja érkezett az egyetem központi kollégiumába. Bár más stílusban tekernek, megtettek jó néhány nagy európai túrát, igaz Imre véleménye szerint: Tamás már Londonban járt, amikor ő még csak konzervesdobozt húzott maga után - utalt a kettejük közötti korkülönbségre az ifjabb előadó. Ennek ellenére a Prága-Bécs, a Passau-Bécs vagy például a Split-Dubrovnik útvonalat mindketten teljesítették. Tették ezt külön-külön, és Tamás általában 8-10 évvel korábban, de élményeiket együtt elevenítették fel, fényképekkel és érdekes történetekkel fűszerezve.

László Tamás a hatvanas éveiben járó veszprémi kerekes, és a Balatonalmádiból érkezett Meggyesi Imre előadása hasznos tanácsokkal kezdődött. Kiderült, hogy a legfontosabb kellékek a kétkerekű túrához: a kerékpár, a sisak és a nyereg. Utóbbi rossz megválasztásával örökre tönkretehető az ember és a járgány viszonya. Az is kiderült, hogy a tervezésre is nagy hangsúlyt kell fektetni, nehogy egy hét múlva érjen oda az aznap éjszakára kinézett szállásra a kerékpáros.

A bicajt szakszerűen fel kell készíteni egy hosszabb túra előtt, és az utasa sem ugorhat csak úgy a nyeregbe. Egy rendszeresen megtett Almádi-Veszprém túra alkalmas a fizikai felkészítésre.

László Tamás életének 18 éves kora óta része a kerékpározás Fotó: családi

- A hosszú távú túrázás során találkoztunk elvétve, mutatóban fiatallal, de zömében a negyven és ötven felettiek sportja ez. Akkorra érik meg az ember arra, hogy világot akar látni, van hozzá pénze, és talán megvan hozzá a kondija is. A fiatalok nem kaptak még rá erre, meg kell hozzá érni - vélekedik Meggyesi Imre. Legutóbb Gran Canariát vette célba, ami egy érdekes hely kerékpáros szempontból. Hasonlatként elmondja, hogy ha valaki járt már a Bakonyban, akkor azt függőlegesen szorozza meg hárommal. Ott vízszintes nincsen és kétezer méter a teteje. Vagy száguldás van lefelé, vagy mászás felfelé. Amatőrök ide még véletlenül se menjenek - tanácsolja.

László Tamás 1952-ben született és a kerékpározás 18 éves kora óta része az életének. Tavaly nyáron három túrán vett részt, melyek során naponta legalább 60-100 kilométert tett meg.

- Ha elmegyünk egy távoli pontra, és naponta hegyen-völgyön tekerünk, az fizikai és szellemi felkészültséget igényel. Az eddigi nagy külföldi túrákon, amiken részt vettem, az átlagéletkor a középkorosztály volt. Sajnos két biciklitúra között még nekem is dolgozni kell - meséli nevetve. A korával kapcsolatban hozzáteszi még, hogy a naptár mindig többet mutat, de fizikailag és egészségileg ötvenesnek érzi magát.

A közös beszámoló tanulsága volt még, hogy minden kerékpáros tegeződik, illetve, hogy az autós vagy buszos utazáshoz képest ötszörös az élmény, ha kerékpárral járjuk be ugyanazt az útvonalat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!