Sport

2014.07.27. 12:10

Kalapácsvetés: Világbajnoki ezüstérem

Eugene, Veszprém - Fantasztikus sikert ért el, világbajnoki ezüstérmet szerzett Pásztor Bence, a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) kalapácsvetője az oregoni városban megrendezett junior atlétikai vébén.

B. Virág Rita

Az amerikai Eugene adott otthont a junior atlétikai világbajnokságnak, ahol a veszprémi szempontból leginkább várt számot, a kalapácsvetést magyar idő szerint péntekről szombatra virradó éjjel rendezték meg. Pásztor Bence éremesélyesként állt dobókörbe. Zentai Tibor tanítványa a selejtezőkből elsőként jutott tovább, de legnagyobb riválisa, a katari Asraf Amgad Elseifynek sem kellett megerőltetnie magát a fináléért. Ahogy az várható volt, végül kettejük csatáját hozta a döntő. A két fiú kiemelkedett a mezőnyből.

A veszprémi sportoló 76,61 méterrel nyitott, amire a katariak versenyzője 81.82 méterrel reagált. Bence a második szériában nagyot javított, 79.14 méterre szállt a kalapács, de Elseify 84.51-gyel tudatosította, hogy őt ezen a napon csak világcsúccsal lehet legyőzni. Bence mindent egy lapra tett fel a következő sorozatokban, s az utolsó körben 79.99 métert teljesített, amivel megközelítette egyéni legjobbját és nagyszerű ezüstérmet szerzett.

A veszprémi Pásztor Bence nagyszerűen teljesített a junior atlétikai világbajnokságon, az ezüstéremig repítette kalapácsát.

Fotó: Archív

Pásztor Bence fantasztikus teljesítményt nyújtott, büszke lehet az eredményére, hiszen hasonlóra még a magyar atlétikában nem volt példa, hogy valaki egymás utáni négy rangos világversenyen is érmet szerezzen (ifi vébé arany, junior vébé ezüst kétszer, junior Eb-ezüst). Sikerült őt utolérnünk még a visszautazás előtt.

Bence kissé csalódottan nyilatkozott: – Megpróbálok előre tekinteni, még ha ez jelenleg nehezemre is esik. A selejtező nagyon könnyedén ment, s bizakodva vártam a döntőt. Itt aztán addig, amíg nem jutott Elseify 84 méterig, addig reméltem, hogy megfoghatom. Utána viszont beláttam, nekem most a második hely a reális – mondta el a veszprémiek kiválósága.

Pásztor Bence hozzátette, szerinte most a katari dobó verhetetlen a juniorok között, de reményét fejezte ki, hogy később ez nem így lesz. – Riválisom könnyedén dobálta a 83-84 métereket. Egyelőre, de hangsúlyozom, csak egyelőre verhetetlen. Két éve Barcelonában a vébén kilenc métert vert rám, most négy és felet. Tudom, ez soknak tűnik, viszont számomra azt jelzi, van hová fejlődni, nem szabad megállni, ha valóban komolyan gondolom ezt a sportot – fogalmazott a kalapácsvető.

Bence mindenképpen szerette volna elérni a nyolcvan métert, ezúttal egyetlen centivel maradt el a világbajnoki tervezettől. – Sajnálom azt az egy centimétert. Úgy érzem, sokkal több volt bennem, mint 79,99, ám most ennyi jött ki. Nagyon remélem, hogy egy szép napon a sors a kegyeibe fogad és visszakapom ezeket a centiket. Nincs idő keseregni, rágódni a történteken, hiszen még a nyáron sok feladat vár rám. A legfontosabb, hogy levontam a tanulságokat és látom az utam, még sokat kell tanulnom, fejlődnöm.

A legjobb ötezres európai idővel

Pásztor Bencén kívül a veszprémi futók is rajthoz álltak Eugene-ben. Szögi István ötezer méteren is elindult és új egyéni csúcsot ért. Eredménye 14:11,35 perc, amivel tizenkettedik helyen ért célba. Tóthné Stupián Anikó tanítványa ráadásul a legjobb európaiként fejezte be ezt a számot. Kiss Gergő Xavér 800 méteren 1:51,72-es idővel nem jutott tovább a selejtezőből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!