Sport

2015.02.25. 14:30

Veszprémi vízibalett - Heti két edzéssel készülnek a szinkronúszók

A Veszprémi Úszó Klub 2011 óta működő szinkronúszó szakosztálya nagy népszerűségnek örvend.

Heffler Péter

A szinkronúszásról azt tartják, hogy olyan, mint a négyszáz méteres síkfutás, csak fejjel lefelé a vízben, és közben vigyorogni kell. Tehát egyáltalán nem könnyű sport, mégis azóta, hogy 1993-ban megalakult a Magyar Szinkronúszó Szövetség rohamosan nőtt a népszerűsége. A sportág különösen a 2000-es évek elején indult nagy fejlődésnek hazánkban.

A sportág hazai fellendülésében 2006-os budapesti Európa-bajnokság komoly szerepet játszott. Ekkor fogant meg az ötlet Balogh János, a Veszprémi Úszó Klub vezetőedzőjének a fejében, hogy akik láthatták a kecses mozdulatokat a tévében, miért ne próbálhatnák ki a Március 15. utcai uszodában magukat. Az elképzelések végül Aranyossy Zsófia, országos bajnok, volt válogatott szinkronúszóéval találkoztak és az egyesület 2011-ben el is indította műúszó szakosztályát.

– Hat éves kortól vártuk a jelentkezőket, és ahogy meghirdettük annak idején, szinte egyből be is telt a csoport – kezdte Aranyossy Zsófia. - Heti kétszer, kedd-csütörtök ütemben készülünk, jelenleg tizenhárom lánnyal, akik igen vegyes életkorúak, ugyanis egészen kicsiktől kezdve, tizenöt éves korig vannak versenyzőink. Szerencsére azoknak, akik még nem biztosak a vízben és nem rendelkeznek megfelelő úszástudással is tudunk biztosítani felzárkózási lehetőséget - tette hozzá Aranyossy Zsófia, majd beszélt a szakosztály terveiről is.

- A Veszprémi Úszó Klub háziversenyein mindig alkalmunk nyílt fellépni, továbbá a karácsonyi ünnepségen is számot adhattunk tudásunkról és legutóbb egy fehérvári versenyen is részt vettünk. A jövőben is minden évben szeretnénk lehetőséget biztosítani a versenyzőinknek egy-egy hazai, illetve külföldi versenyen - mondta még el az edzőnő, aki nem csak a VÚK-nál, hanem a Balatonfüredi Utánpótlás Sport Clubban is oktat.

- Itt nem régen, tavaly szeptemberben kezdtük a munkát, de már huszonhárman vagyunk. Szintén heti kétszer edzünk, hétfőn és szerdán, a cél pedig ugyanaz, mint Veszprémben. Népszerűsíteni ezt a gyönyörű sportágat - fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!