Sport

2015.01.26. 14:45

Snowkite: veszélyes téli élvezet

Tés - A hétvégi havazásban sok ember inkább az otthon melegét választotta, de akadt olyan is, aki számára végre elérkezett a megfelelő idő a sportoláshoz. A Tési-fennsík ideális körülményeket biztosított a snowkite-osokonak, akiket a combig érő hó és az erős szél sem riasztott vissza.

B. Virág Rita

A kite-sportok gyakorlói számára minden évszak megfelelő, hiszen nyáron a vízen, tavasszal és ősszel a szárazföldön, télen pedig a havon csiszolhatják tudásukat. Igaz, ez azt is jelenti, minden felülethez más-más deszkára van szükségük, hiszen a szárazföldön a gördeszkához hasonló, de szélesebb és nagyobb kerekeken guruló szerkezettel gyakorolnak, nyáron wake-boarddal, míg télen snow-boarddal vagy síléccel sportolnak.

Hellebrandt Andrással a Tési-fennsíkon találkoztunk. Elmondta, kis csapatukkal állandóan azt lesik, az ország mely szeglete alkalmas snowkite-ozni. Egyikőjük a szélviszonyokat, a másik pedig a várható csapadék mennyiségét és milyenségét tanulmányozza. Most a Bakony a legideálisabb számukra, hiszen nemcsak jó sok hó esett, hanem a szél is kellően feltámadt. Ez egy igazi szabadidős tevékenység, amit csak akkor tudsz csinálni, amikor az időjárás megfelelő. Ebben a sportban nem lehet előre elhatározni, hogy heti háromszor elmegyek snowkite-ozni, mert lehet, hogy se hó, se szél nincsen. Nekünk most szerencsénk volt, így kellemes délutánt töltöttünk el a Tési-fennsíkon - magyarázta a sportoló, aki 2011 óta űzi a snow-kite-ot, de a wakeboardot már sokkal régebb óta, mintegy 17 éve űzi.

És, hogy mi a jó a snow-kite-ban? Minden - válaszolt Hellebrandt András, aki úgy fogalmazott, leginkább a mozgás öröméért csinálja.

Persze azt is bevallotta, semmihez sem fogható szórakozás is egyben, hiszen egy kis szerencsével nemcsak gyorsan lehet siklani a havon, hanem akár pár száz métert fel is lehet emelkedni az ernyővel és repülni, szárnyalni mindenek felett, az bizony semmihez sem hasonlítható érzés. Egyébként az ernyő segítségével legalább 30 kilométer/órás sebességgel száguldanak a snowkite-osok, de az ügyesebbek akár 40 km/órára is felgyorsulhatnak.

- Laikusként senki ne álljon neki kipróbálni ezt a sportágat, mert nem elég beszerezni hozzá a megfelelő kellékeket, ernyőt, deszkát, egyebeket, ugyanis nagyon veszélyes is lehet. A természet, a szél ereje ugyanis még a gyakorlottabb sportolókat is sokszor próbára teszi - tanácsolta a budapesti Hellebrandt András.

A snowkite előképzettséget igényel

Hellebrandt András elmondta, aki a snowkite-ot ki szeretné próbálni, annak azt javasolja, keressen fel egy tapasztalt oktatót, amiből hazánkból is szerencsére egyre több van. Ezt követően pedig sportoljon minél többet. A rendszeres biciklizés, korcsolyázás, snowboardozás már jó alapot adhat a későbbiekre, még nyáron a kitesurfhöz is. Ha pedig valaki a kitesurf mellett is leteszi a voksát, akkor nem árt, ha tud úszni. Mentőmellény viselete nem kötelező, de erősen ajánlott, ahogy télen például a bukósisaké.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!