Sport

2017.02.16. 09:48

Rugovics: ő nem „tucatakadémista”

Emlékeznek még arra a veszprémi fiatalemberre, aki a labdarúgó megyei első osztályból egyből az NB I-be került? Új információink vannak róla.

Horváth Gábor

Az említett futballistát Zachán Péternek hívják. A Veszprém FC USE-ban nevelkedett, jelenleg 19 éves. Már most érdekes és izgalmas pályafutás az övé, hiszen a 2015/2016-os idényt a VLS Veszprém színeiben a megyei első osztályban küzdötte végig (bajnoki címet és feljutást ünnepelhetett), majd onnan igazolta le az első osztályban szereplő Paksi FC.

A fiatalember pályára is lépett az NB I-ben, nem is akármilyen meccsen debütált, a Ferencváros elleni győzelemből remek teljesítménnyel vette ki a részét.

Az élvonal tavaszi rajtján, szombaton a paksiak a Gyirmót otthonában lépnek pályára és információink szerint a tehetséges hátvéd a kezdőcsapat tagja lesz. Nem mellesleg Zachánt az U-21-es válogatottba is meghívták.

Zachán Péter még a veszprémiek mezében, a fiatal hátvéd már az NB I-ben bizonyíthat
Fotó: Penovác Károly

- Újabb, tényszerű bizonyítéka ez az eset annak, hogy egy fiatal tehetség számára a profi futball felé sokkal esélyesebb út a felnőtt megyei első osztályban kiemelkedőt nyújtani, mint egy tucatakadémiára tucatjátékosnak menni – osztotta meg gondolatait a Naplóval Rugovics Vendel.

A Veszprém FC USE szakmai igazgatója dr. Mezey György szavait is idézte: "az akadémiákon többnyire tucatképzés folyik, ahol még a kiemelkedő képességű gyerek is előbb-utóbb középszerűvé válik". - Teljesen egyetértek vele. A VFC USE kiemelkedő produktivitását pontosan az egyénre koncentráló képzés adja, nem pedig a "csilli-villi" körülmények érdemi teljesítmény nélkül – fogalmazott Rugovics, aki egy kérdéssel zárta mondandóját: hogy van az, hogy a VFC USE arányaiban több játékost adott a professzionális futballnak, mint az NB I-es csapatok vagy akadémiák többsége?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!