Sport

2013.08.12. 22:00

Rédli András: Darth Vader se tudott volna megállítani bennünket

"Amikor a Bocek is mert örülni, akkor éreztem azt, hogy megvan a világbajnoki cím. Magasra emelte az öklét, miközben tizenkét másodperc volt hátra. Tudtam, hogy ezt már nem vehetik el tőlünk."

Novothny Ottó

Mindezt az egyik tapolcai mondta a másikról. Merthogy a budapesti vívó világbajnokságon a négy fős párbajtőrcsapatban ketten is Tapolcán tanulták a mesterséget. Boczkó Gábor (alias „Bocek) és Rédli András, a mesélő.

– Miközben a többiek vívnak én szurkolok is – idézte fel a vasárnap esti eseményeket a 29 esztendős Rédli András. – Közben persze időnként elmegyek futni kicsit, vagy éppen vizet borítok a fejemre. Próbálok a saját feladatomra is koncentrálni.

A tapolcai Rédli András a párbajtőrcsapat tagjaként világbajnoki címet szerzett, a döntőben a magyarok az ukránokat győzték le magabiztosan (MTI Fotó: Földi Imre)

– Furcsa műfaj az, hogy a pokolian egyéni vívásban csapatként kell működni.

– Nyilván ez nem olyan, mint a foci, hogy egymáshoz kell passzolni, mi tusokkal építgetjük a csapat teljesítményét. Ugyanakkor közöttünk is óriási volt sz összetartó erő, mindannyian pozitív szemlélettel harcoltunk. Persze mindenki tudja a helyét a csapaton belül, tisztában vagyunk saját képességeinkkel, mert ez fontos az együttműködés szempontjából.

– Mindenki vív mindenkivel. Gondolom repkednek az örökérvényű tanácsok.

– Érdemes ezekre odafigyelni és megfogadni, különösen azért, mert csapattársaim rettenetesen tapasztalt, rutinos vívók. Emellett persze az edzők is elmondják, mire kell figyelni. Ám megint elérkeztünk a sportág egyik sajátosságához: a páston mindenki magára hagyottan játszik. Ott egyedül kell meghozni a legjobb döntést.

– Elképesztő hangulat volt a csarnokban. Ebből átszűrődik valami a sisakon?

– Rendkívül inspiráló volt a közönség, ők voltak a plusz egy csapattagunk. Hamar egy hullámhosszra kerültünk velük, több holtponton is átsegítettek bennünket. Amikor például Boczkó megsérült a lengyelek ellen, iszonyú szenvedéllyel vívtunk. Akkor még Darth Vader a lézerkardjával sem tudott volna megállítani bennünket.

– Mindenki tudja, hogy hatalmas Fradi drukker. Ezt az aranyérmet elcserélné a zöld-fehér bajnoki címért?

– Szó sem lehet ilyen cserberéről, aminek egyszerű oka van: az FTC enélkül is megnyeri az idei bajnokságot...

– Óhatatlanul felmerül a kérdés és persze nem turisztikai szempontból: Rió?

– Nem fiatal a csapatunk, hiszen Géza (Imre Géza, a szerk.) 39, Gábor 36 éves. Ennek ellenére egyelőre nem lehet panasz a sorozatunkra: négy éve minden világversenyen érmet nyerünk. Ami Gézát illeti, kora ellenére fekete párducként mozog a páston, döbbenetes képességei vannak. A riói olimpiáról érthető okok miatt még nem beszélgettünk, de nem lennék meglepődve, ha együtt maradva megpróbálnánk megnyerni. Nyilván van még időnk ezt a témát kitárgyalni, egyelőre ünneplünk.

– Feltételezem, hirtelen roppant népszerű lett a párbajtőrvívás és a párbajtőr csapat.

– Ez így van, valóban érezzük a felénk irányuló szeretetet, érdeklődést. Ez egyébként kétirányú érzelem. Szeretnénk ezt kihasználva felhívni a figyelmet erre a szép sportágra.

– Ki csöngette meg elsőként a világbajnoki győzelem után?

– Na, erre a kérdésre nem tudok válaszolni. A telefonomat ugyanis az első meccs előtt a vívózsákomba dugtam és csak jóval a világbajnoki győzelem után vettem elő. Meg nem tudom mondani mennyi gratuláló üzenet és nem fogadott hívás volt rajta. Ezeket köszönöm és elnézést kérek azoktól, akiknek még nem válaszoltam. Igyekszem magam utolérni. Egyébként, aki ráért és itthon volt és fontos nekem, azok személyesen ott voltak a helyszínen. Mondanom sem kell, most nagyon boldog vagyok.

 

Most sokáig nem akar párbajtőrözni

Rédli András elmondta, hogy legszívesebben az idén már nem fogna a kezébe párbajtőrt, de sajnos a hírek szerint már szeptemberben edzőtáborba kell utazniuk. Ugyanakkor hozzátette, hogy közel a harminchoz vágyik arra, hogy dolgozzon. Ezért hamarosan vagy a tanári végzettségét, vagy a műszaki menedzseri papírját hasznosítani szeretné. Sűrű időszak következik tehát állapította meg a Világ Kupa győztes és immár világbajnok tapolcai sportoló, aki szerint fontos, hogy olyan munkát találjon, ahol figyelembe veszik, hogy neki nap, mint nap dolga van páston is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!