Sport

2014.11.25. 11:10

Rangidős klub - 1981 óta működik a Pápai SE

A Pápai SE a megye első egyesületeként nemcsak a felnőtt vízilabdában, hanem az utánpótlásképzésben is régóta a felszínen van.

Heffler Péter

A megye vízilabdaklubjait bemutató sorozatunk negyedik, egyben utolsó állomása Pápa. Azonban egyáltalán nem utolsók a rangsorban, ugyanis a legrégebbi vízipóló- egyesületről van szó Veszprém megyében.

A pápai vízilabda-élet az első fedett uszoda átadásával egy időben, 1981-ben indult. Akkor még a megyei bajnokságban szerepelt a PSE, majd 1998-ig kellett várni az első nevezésre az országos bajnokság harmadosztályának számító OB II-be, ahol azóta is folyamatosan szerepelnek. A felnőttcsapat alapját egy idősebb korosztály, valamint pápai nevelésű, már nem a városban élő, főleg egyetemistákból álló fiatal játékosok alkotják, akik az évek során sikeresen beépültek a felnőttek közé.

Cseh László tanítványaival idén tisztes helytállással a bajnokság középmezőnyében végezne (Fotó: Pápai SE)

A pápai klub ugyanis élen jár az utánpótlás-nevelésben, amivel 2000 óta foglalkoznak. Azóta minden évben indultak a Dunántúli Területi Bajnokságban, majd később a Dunántúli Vízilabda Ligában. A tavalyi szezonban a serdülők és a gyerek A csapatuk is egyaránt az ötödik helyen végzett.

Jelenleg több mint negyven gyermek látogatja az edzéseiket, akikkel két edző, Korpics István és Cseh László foglalkozik heti három alkalommal, két órán át.

A 2014–2015-ös bajnokságban gyerek A (2000-ben vagy később születettek) korosztályban neveztek. Cseh László elmondása alapján az idei szezonban a kitűzött cél mind a felnőtteknek, mind a gyerekeknek a tisztes helytállás a középmezőnyben. Büszkék, hogy az időnként igencsak nehéz körülmények ellenére is minden évben el tudtak indulni a bajnokságokban, valamint kevés edzéslehetőség ide vagy oda, szereztek már bronzérmet a serdülő korosztállyal a Dunántúli Vízilabda Ligában. Továbbá tornákon is folyamatosan szerepel a klub, melyeken igen jól teljesítenek. A felnőttgárda Szentesen többször is diadalmaskodott már a Sas tornán, valamint a Gyöngyösön évente megrendezett Halassy Olivér-emléktornára is címvédőként utazik decemberben.

A Pápai SE éppen a hétvégén rendezi a Várkertfürdőben az OB II-es kiírás nyugati csoportjának negyedik fordulóját, ahol a felnőttegyüttes szombaton 12.00-kor a Kanizsa, 14.00-kor pedig a Fehérvár Póló II ellen ugrik majd vízbe.

 

Nagy tehetség is került már ki tőlük

Ékes bizonyíték arra, hogy Pápán jó kezekben van az utánpótlásképzés, hogy két éve az olimpiai bajnok Kósz Zoltán a jelenleg tizenhat éves Kiss Gergőt a gyerekcsapattól igazolta le az MTK-hoz. A fiatal játékos a kék-fehéreknél stabil csapattagnak számított, manapság pedig már a honi vízilabda leghíresebb „műhelyében”, a KSI-ben edződik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!