Sport

2017.06.03. 17:15

Öt év alatt 17 érem

Világkupára és Európa-bajnokságra készül Oszkó Tibor. A Magyar Professzionális Erőemelő Kupán Egerben már arra kvalifikálta magát.

Tisler Anna

Ott ugyan a negyedik helyet sikerült csak megszereznie, ugyanis egy sérülés miatt hosszabb időt ki kellett hagynia, ami visszafogta a teljesítményét. Bízik abban, hogy a Miskolcon az ősszel zajló világkupán és a Szlovákiában rendezett Európa-bajnoságon ismét hozza a régi formáját. A fiú öt éve kezdte a fekvenyomás sportágat, előtte focizott. Ez a rövid idő viszont már 17 érem megszerzésére volt elegendő. Tibor szorgalmasan edz, hetente ötször másfél-két órát. Az egri versenyen 70 kilogrammal mérlegelt és 95 kilót nyomott ki. Megtudtuk tőle, hogy egy jól felkészült fekvenyomó testsúlya másfélszeresét tudja kinyomni. Vannak, akik ennél komolyabb teljesítményre képesek. Tibor büszke unokabátyjára, a devecseri Orsós Norbertre, aki 124 kilogram testsúlya mellett 170-180 kilót is ki tud nyomni. A sportolás mellett a táplálkozásra is oda kell figyelni, főként a felkészülésnél és versenyek előtt.

 

Goda Gábor, Tibor edzője, akinek sok más győzelme mellett két világbajnoki aranyérme is van, elmondta, hogy a sportághoz kitartás, kemény elszántság szükséges. A kezdeteknél fontos a sportoló testalkata, edzettsége, célja. Először általános edzést kap, majd segítséggel mindenki kialakítja a saját edzéstervét. Goda Gábor elmondta, mindenkit óv a meggondolatlanságtól, az erőmutogatástól, amely akár egész életre kiható sérüléshez vezethet. A cél az, hogy mindenki a saját ütemében fejlődjön, a szervezete fokozatosan kapja a nagyobb terhelést. A fekvenyomást mint sportágat, ő honosította meg a városban 1990-ben. Mindent saját maga tapasztalt ki, tanult sporttársaitól, barátaitól. Ma már a fekvenyomásban is sok anyagot, filmet lehet találni. Az edző fel is hívja annak a veszélyeire a sportolók figyelmét. Ártalmas, ha más módszereit követik. Fontosak az eredmények, de mint mondta, nála az egészség és a jó közérzet az első.

A fekvenyomást a férfiak sportjának tartják, de lányok is űzik azt. Goda Gábor 13 éves kortól foglalkozik a fiatalokkal. A fekvenyomást bármilyen életkorban lehet folytatni, a legidősebb Veszprém megyei versenyző 83 éves.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!