Sport

2013.06.05. 10:18

Összefogott a röplabdás szakma az utánpótlásért

Tizenhárom röplabdás szakember összefogásával alakult meg a minap a Bakony Balaton Strand és Teremröplabda Akadémia, amelynek célja a régióban, az iskolákban, a kis egyesületekben a sportág iránt érdeklődők felkutatása, felmérése, és különböző szakmai programokon keresztül a hosszú távú fejlesztése.

Napló sport

A Zala megyei Gyenesdiásról, valamint a Veszprém megyei Dabroncról, Sümegről, Ajkáról és Ösküről érkeztek szakemberek az akadémia alapító ülésére.

A tizenhárom szakvezető, valamint edző nagy egyetértésben döntött a régiós utánpótlás nevelő, fejlesztő központ létrehozásáról. Az akadémia elnöke Fehér Tibor lett, gazdasági alelnöknek Tódor Tamást, szakmai alelnöknek Németh Ervint választották meg.

A szakemberek kezdeményezése nyomán valószínűleg nem vesznek el a röplabda sportág tehetségei (Fotó: Penovác Károly)

- Az egyik legfontosabb célunk, hogy a régiónkban felkutassuk és kineveljük, sőt itt is tartsuk a tehetséges röplabdás gyerekeket. Úgy vélem, addig nem alakulhat ki ütőképes férfi és női utánpótlás, amíg a legjobbjainkat elszipkázzák a nagy egyesületek. Az akadémia azt a feladatot fogalmazta meg, hogy a különböző oktatási intézményekben, a kis egyesületekben felmérjük a gyerekeket és különböző szakmai programokon keresztül lehetőséget biztosítsunk számukra a fejlődésre. Nyilván hosszú távon pedig azt szeretnénk, ha itthon, a megyénkben, a régiónkban maradnának, sportolnának, és itt segítenék a sportág további fejlődését - magyarázta Fehér Tibor elnök.

Ennek érdekében első lépésként akadémiai hétvégéket, versenyeket, edzőtáborokat szerveznek. Emellett a  szakemberek számára rendszeres és kötelező továbbképzéseket tartanak, a résztvevők pedig nemcsak teremröplabdában, hanem strandröplabdában is fejleszthetik tudásukat, gyakorlat anyagaikat.

- Komoly szakmai programot dolgoztunk ki, ami azt a célt is kitűzte, hogy újabb és újabb iskolákat, szakembereket, klubokat vonna be az akadémiai keretek közé, így szélesítve az utánpótlás nevelés bázisát. Mert a legfontosabb, hogy széles legyen a merítési lehetőség.

Az akadémia belefogott rögvest egy minden részletre kiterjedő adatbázis létrehozásához is, ami az említett területen, a szakemberek keze alatt röplabdázó gyerekek adatait tartalmazza majd.

Az alapítók a működés feltételeit tagdíjakból, pályázatokból és különböző szponzorok támogatásából fedeznék.

Az akadémia az első rendezvényét június 22-én, Gyenesdiáson szervezi meg, ahol nagyszabású strandröplabda versenyre várják a sportág iránt érdeklődő fiatalokat. Fehér Tibor elmondta még, az első közös tehetségkutatón azok is részt vehetnek, akik azelőtt egyáltalán nem foglalkoztak a röplabdával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!