Sport

2014.07.19. 08:01

Több mint hétezer résztvevő a Balaton-átúszáson (frissítve)

Valamivel kevesebben, mint tavaly, 7258-an vettek részt az idei Balaton-átúszáson. Szántó László főszervező szerint a rendezvény sikerességét bizonyítja, hogy a két elhalasztott hétvége ellenére is ennyi ember megjelent.

Mizsei Bernadett

Rendkívül kellemes idő és 24 fokos vízhőmérséklet fogadta az idei Balaton-átúszásra érkezőket. Egyelőre nem tudni, hogy a 7258 résztvevőből hány férfi és hány nő úszott, hiszen az adatok feldolgozása több napot is igénybe vehet. Tavaly 7740 fő vett részt a rendezvényen.

Feltehetően a néhány hete történt fertőzéses megbetegedések híre is visszavetette a részvételi kedvet, annak ellenére, hogy a szervezők korábban sajtótájékoztató keretében igyekeztek megnyugtatni részvételen gondolkodókat. A fertőzés ugyanis a szakemberek szerint egyedi és elszeparált-lokális volt, és a Balaton vízminősége továbbra is alkalmas mind a strandolásra és mind bármilyen szabadidős tevékenységre.

Az esemény főszervezője, Szántó László szerint azonban ezzel a létszámmal is bizonyított a Balaton-átúszás sikeressége, hiszen négy napot halasztottak, és az ötödik nap sikerült megrendezni. A szervezők megkapták ugyanis az engedélyt minden tervezett hétvégén a vasárnapokra is, ám ennek ellenére sem sikerült megtartani egészen máig.

– Ez egy teljesítményorientált verseny, ami rengetek embert ösztönöz a bizonyításra. A résztvevők 96 százaléka amatőr, akik negyed vagy fél évet azzal töltenek, hogy erre a versenyre készülnek – mondta el lapunknak a főszervező. Kitért arra is, hogy ennek köszönhetően a verseny hatása hosszútávon is rendkívül pozitív, hiszen a résztvevők egészségét szolgálja. Sőt, a készülődés és a sok edzés az úszók környezetére is jó hatással lehet.

A rendezvény egykori megálmodója, dr. Spiegl József a helyszínen kérdésünkre válaszolva elmondta, álmaiban sem gondolta volna, hogy egykori kezdeményezésük ilyen komoly, és ennyi embert megmozgató rendezvénnyé növi ki magát. Megtudtuk, az ötlet onnan indult, hogy az 1980-as moszkvai olimpia előtt szeretettek volna rendezni valamilyen izgalmas sporteseményt. Monspart Sarolta tájfutó világbajnokkal ötpróbát rendeztek a vállalkozó szellemű fiataloknak, akik ha az öt ágból négyet teljesítettek, sorsolással kijuthattak az olimpiára. Az ötpróba egyik része volt a Balaton-átúszás, ám akkor még elég rövid szakaszon. 1978-ban csupán a Tihany és Balatonfüred közötti öblöt kellett átúszni. A következő évben a szakasz már ugyanolyan hosszú volt, mint ma: 5,2 kilométer Révfülöp és Balatonboglár között. A kezdetekben csak 500 és 1000 fő közötti résztvevő indult, az utóbbi években azonban elérték a tízezer főt is.

Egyelőre arról sincsenek információk, hogy ki teljesítette leggyorsabban a távot, de arról igen, hogy a férfiak közül idén elsőként az újvidéki Óbecséről érkezett Balzam Bence ért célba, a nők közül pedig Horváth Zsanett.

A vízbe csobbant olimpiai bajnok ökölvívónk, Kovács Koko István is. A sorban álló úszok közül több idegen nyelvet is lehetett hallani, így valószínűleg idén is számos országból érkeztek a helyszínre. Tavaly 26 országból látogattak el hazánkba, hogy részt vegyenek a Balaton-átúszáson.

9:59 - Már reggel nagy tömeg várt a Balaton-átúszásra

Kétszeri halasztást követően szombaton megrendezik a 32. Balaton-átúszást Révfülöp és Balatonboglár között. Reggel kilenc óráig 1300 fő vágott neki az 5,2 kilométeres távnak. Aki szeretne elindulni, egészen délután fél kettőig regisztrálhat.

Ideális körülmények, 24  fokos vízhőmérséklettel és ragyogó napsütéssel várta azokat, akik úgy döntöttek: leússzák a Révfülöp és Balatonboglár közötti 5,2 kilométeres távolságot. A szervezők az esemény honlapján már hónapok óta tanácsokkal látták el az indulókat. Precíz edzéstervet is követhetett az, aki komolyan vette a sportrendezvényt. Mint mindig, várhatóan idén is vegyesen indulnak hivatásos sportolók és amatőrök. A nevezési díj 6000 forint, ám a 14 éven aluliaknak csak 4000 forintot kell fizetniük. A táv során 20-30 méterenként álló hajókkal biztosítják az útvonalat.

A mai nap folyamán, amíg a verseny tart, bérelt hajójáratok közlekednek Révfülöp és Balatonboglár között, melyeket menettérti jegyek váltásával bárki igénybe vehet. Az indulókat ingyen visszaszállítják az északi partra. Balatonbogláron délután színvonalas kulturális programokkal várják az odalátogatókat a célterületen felállított nagyszínpadon.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti  államtitkára háromnegyed 10-kor köszöntötte a több száz katonából álló „Úszó erőd” tagjait, és megnyitotta a Balaton- átúszáshoz kapcsolódó programot. Dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök-helyettes, az „Úszó erőd” parancsnoka idén tizenegyedik alkalommal ússza át a Balatont. Több szász katonával együtt Révfülöpről indulva teszi meg az úszásra kijelölt szakaszt. A mai napon a „Balaton lépésről lépésre” rendezvény keretében az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred, valamint a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred nehézbúvárai (nehézbúvárruhában) átsétálnak az 5,2 km-es balatoni szakaszon. Az átúszást követően Balatonbogláron Dr. Orosz Zoltán elismeréseket ad át a résztvevőknek.

A tavalyi Balaton-átúszáson 7740 ember indult, amely elmaradt a 2012-ben jegyzett tízezres tömegtől. Így idén a szervezők is izgatottan várják, sikerül-e megközelíteni az akkori jelentkezői létszámot.

 

Úszni az egészségért
Az újságíró jegyzete

Reggel nyolc óra, Révfülöp, kígyózó sor. Lelkesen várják az idei Balaton-átúszás résztvevői, hogy nekivágjanak az 5,2 kilométeres távnak, hogy aztán fáradtan ugyan, de lélekben feltöltődve kisétáljanak a vízből Balatonbogláron.

Életemben először úgy döntöttem, magam is részt veszek a rendezvényen. Eddig csak másoktól hallottam, miért is jó a parton sütkérezés helyett erőn felül teljesíteni, és 2-3-4 órát a vízben úszni. Akadtak olyanok, akiknek a sport az élete, mások elvesztett hozzátartozójuk előtt tisztelegtek így, megint mások a lelkiismeretüket igyekeztek nyugtatni azzal, hogy nem csak lustálkodtak egész nyáron. Hogy én miért vágtam bele, nehéz lenne megfogalmazni. Rájöttem, talán bennem, mint dél-alföldi emberben, aki csupán egy éve költözött a Balaton-felvidékre, egyfajta bizonyítási vágy is élt: meg kell hódítani a nagy vizet! A „gyüttmentek”, vagy ahogy itt a Káli-medencében mondják, „bebírók” sokszor úgy érzik, a környezetük felé is kell bizonyítaniuk. Olyan ez, mint a három próba a népmesékben. Mondhatnánk úgy is, hogy átvitt értelemben ez volt az én második keresztelőm. Ez persze csak egy egyéni szempont.

Ha általános okot kellene keresnem, avagy azt kérdeznék tőlem, mivel bíztatnék mindenkit arra, hogy átússza a Balatont, határozott véleménnyel állnék elő: ússzon az egészségtudatáért! Gondoljunk csak bele: ha bekapcsoljuk a televíziót, vagy a vasárnapi ebéd főzése közben rádiót hallgatunk, mást sem sugároznak felénk a reklámokban, mint azt, hogy minden bajunkra tudják a megoldást az általuk kínált csodaszerrel. De: van nekünk egyáltalán bármiféle bajunk? Szerintem ez egyszerű pszichológia: ha folyamatosan azt sugározzák felénk, hogy minden 40 év feletti nőnek csontritkulása van, és egyébként is ma már mindenki allergiás, no meg nincs férfi, aki ne küzdene prosztata problémákkal, akkor egy idő után el is hisszük. Pedig bárki, aki alapvetően egészséges, át tudja úszni a Balatont! Nincs szükség összehasonlításra, az önmagunknak való bizonyítás a lényeg.

Találkoztam egyszer egy csodálatos asszonnyal. Körülbelül hatvan éves lehetett, amikor megtanult úszni, és a következő évben nekivágott a Balaton-átúszásnak. Kikerekedett szemekkel néztem rá, mire ő azt kérdezte tőlem: „húsz méterenként állnak hajók az úszók mellett, mi bajom lehetett volna?” Végigcsinálta.

A Balaton-átúszás egy remek közösségi élmény is. Látni azt, hogy itt nem számít, ki honnan jött, milyen politikai nézeteket vall, vagy milyen vallású, hiszen egy a cél, felemelő érzés a mai világban. És jó volt látni, hogy milyen színesek az emberek: volt ott pocakos, kigyúrt, artista alkat, kopasz, szépségkirálynő külsejű fiatal lány, vagy naptejjel vastagon bekent ijesztő figura. Akadt, akinek még arra is volt ereje, hogy az úszás során viccelődjön a társaival, és szórakoztassa őket. Egyesek kiültek kicsit napozni a gyönyörű sorfalat alakító hajók valamelyikére, míg mások mint egy tank haladtak előre. Előlük jobbnak láttam kitérni, azt éreztem ugyanis, hogy maguk alá darálnak, ha előttük haladok az én csigatempómban.

7258. Ennyi ember vállalkozott arra idén, hogy nekivágjon ennek a távnak. És igen, sokan közülük olyanok, mint én: nem élsportolók, nem úsznak heti háromszor az uszodában, és nem volt idejük hónapokat készülni, mégis megcsinálták. Nem tudom, hogy nekik is úgy sajog-e minden porcikájuk, mint az enyém, de abban biztos vagyok, hogy a szívük ugyanúgy megtelik melegséggel, ha visszagondolnak a szombati élményeikre. És ők is tudják, hogy hiába próbálják erősíteni bennük a betegségtudatot, egészségesek, mint a makk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!