Sport

2014.07.30. 09:10

Kicsit őrültnek kell lenni az ökölvíváshoz

Veszprém megye sosem számított boksznagyhatalomnak, ami nem jelenti azt, hogy ne kerültek ki volna a térségből remek ökölvívók és jó szakemberek. A jelen puritánabb: kevesen űzik a sportágat, pedig viszonylag jó körülmények között, több helyen is van rá lehetőség.

Horváth Gábor

Almási Péter (balra) és Szabó Lóránt egyaránt egyszemélyes ökölvívó klubot vezet, fanatikusan

Az ökölvívás legalábbis megyénkben a kis sportágak rákfenéjével küzd, azaz egy-egy fanatikus, időt, energiát, pénzt nem sajnáló ember köré csoportosul az adott klub. Ha ez a bizonyos ember valamiért kiszáll, a településen nagy valószínűség megszűnik a sportág. Már ha nem veszi át egy másik fanatikus, áldozatkész sportember.

Ez történt a közelmúltban Veszprémben és Balatonfüreden, most e két egyesület vezetőjével (mindenesével) beszélgettünk.

- Egyedül vagyok. Jó lenne, ha lenne még valaki, de ez van, most ez egy egyszemélyes egyesület - mutatott körbe a Veszprém Arénában kialakított, első ránézésre tágas és jól felszerelt teremben Szabó Lóránt edző, aki 5-6 éve vette át a klub vezetését. A terem valóban megfelelőnek tűnik az edzésekre, de azt hozzá kell tenni, hogy több küzdősport egyesület használja, ring például ezért nincs is benne.

Szabó Lóránt, vagy becenevén Lóri aki nem ismerné remek bokszoló volt, Pécsről származik, majd a fővárosba került, ahol a Honvéd színeit erősítette. A bakonyi megyeszékhelyre felesége révén vezetett az útja.

- Hetente három edzést tartunk, hétfőn, szerdán és pénteken. A foglalkozásokra 20-25 fő jár (lányok is akadnak - a szerk.), ennél persze jóval kevesebben vannak azok, akik versenyszerűen űzik a sportágat. Jöhet bárki, szívesen látjuk számolt be a veszprémi boksztréningek legfőbb tudnivalóiról Lóri, aki igazi, vérbeli ökölvívó tréner módjára szigorúan, mégis kellő lazasággal vezeti az edzéseket.

Jó a dumája szokták az ilyen típusú emberekre mondani, amúgy épp ez kell az ökölvíváshoz, amely egy különleges sport, speciális lelket és testalkatot igényel. - Gyakran szoktam itt találkozni a kézilabdázó fiatalokkal, jó magas, izmos, hosszú végtagú srácok. Néhánynak ideális ökölvívó testalkata van mosolygott Lóri, hozzátéve: ilyenkor arra gondol, nem lenne rossz, ha közülük néhányan a bokszterem felé vennék az irányt.

Persze a boksz nem csak testalkat kérdése, ezzel kapcsolatban a volt profi elmesélt egy sztorit pályafutása legelejéről. 13 éves voltam, s körülbelül három hónapja bokszolhattam, amikor kiállították egy sokkal rutinosabb, úgy körülbelül 40-50 meccsel rendelkező srác ellen. Össze-vissza vert, esélyem sem volt. A mérkőzés után az edzőm mégis megölelt és megcsókolt. Kérdeztem, miért, hiszen kikaptam. Az öreg erre azt válaszolta: így van, de egyszer sem léptél hátra .

Ezzel kapcsolatban Almási Péter is kiemelte: az ökölvíváshoz kell egyfajta csibészség, emellett fejben nagyon összeszedettnek kell lenni. Mind mentálisan, mind állóképességben speciális felkészültséget igényel. Kicsit őrültnek kell lenni. Ettől is szép sport - emelte ki a balatonfürediek edzője/vezetője, aki kilenc éve került bele a város - korábban Balogh József és Kiss Zoltán fémjelezte - bokszéletébe, majd nem sokkal később úgy alakult, vagy ő csinálja tovább, vagy megszűnik a füredi ökölvívás.

- Nem szűnt meg és nem is fog - mondta határozottan, a volt tűzoltószertárban működik a klub, belülről saját magunk csinosítottuk ki a helységet, ringet a soproniaktól, Horváth Gábor barátomtól kaptunk, fürdőnk egyelőre nincs, de hamarosan ez is megoldódhat. Jelenleg 15-en, 20-an vagyunk edzéseken, volt már 30 felett is a létszám, de jó a közösség, jól érezzük magunkat.

Almási Péter hangsúlyozta: ők is nagyon várják a fiatalokat, versenyezni kívánókat és az úgynevezett hobbistákat egyaránt.

A két edző egyetért abban, hogy tíz éves kor alatt nem érdemes belevágni a bokszba, de a fizikai alapokat természetesen már korábban el lehet kezdeni lerakni, hiszen a futás és a saját testsúllyal végzett erősítő gyakorlatok szerves részei az ökölvívó tréningeknek.

A vidéki boksz fellendüléséért

Többek között a vidéki ökölvívás fellendülését várják attól az intézkedéstől, hogy a szövetség bokszrégiókra osztotta az országot. Az új rendszer egy éve működik és vannak is pozitív eredményei. - Könnyebb lett versenyeztetni a fiatalokat és az idősebbeket is, hiszen a kispénzű klubok is részt tudnak venni a különböző eseményeken. A versenyek egynaposak, nincsenek messze és az edzők döntik el, hogy ki, kivel bokszoljon, ők állítják össze a párokat - vázolta fel a működést Almási Péter. A balatonfürediek (és a veszprémiek is) a közép-dunántúli régióhoz tartoznak, a Balaton-parti városban rendeztek is már egy viadalt, ami remekül sikerült. Almási hozzátette: az országos szövetségtől más téren (például felszerelés biztosításában) is kapnak segítséget.

 



Címkék#boksz#sport

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!