Sport

2014.07.10. 14:45

Veszprém-rali: Kiélezett küzdelem várható a hétvégén

Veszprém - Vannak országok, ahol huszonegy esztendős korában lesz valaki igazán nagykorú. Nos, a Veszprém-rali tehát már minden szempontból felnőttkorba lépett, hiszen a hétvégén éppen 21. alkalommal nézhetik végig a szurkolók a pilóták észvesztő száguldását.

Novothny Ottó

A magyar bajnokságban eddig két futamot rendeztek meg. Mindkét verseny remekül sikerült, érdekesség, hogy Székesfehérvár környékére hat esztendő szünet után tért vissza ez a sportág (ráadásul azt az eseményt is a veszprémi stáb bonyolította le).

– Jellemző az izgalmakra, hogy az eddigi két állomáson is az utolsó szakaszokon dőltek el a helyezések – kezdte Lakatos Róbert, a Veszprém- rali főszervezője. – Nálunk kilenc gyorsasági lesz. Szombaton a Márkó–Jutaspuszta résszel kapcsolatban fontos tudnivaló, hogy csak a házgyári út felől közelíthetik meg a nézők a terepet.

Hagyományos módon ismét az aréna parkolója ad otthont a szervizparknak. Az érdeklődők itt testközelből pillanthatnak bele a sportág legféltettebb titkaiba is, nem beszélve arról, hogy találkozhatnak kedvenceikkel.

A nagylőtéren több év szünet után mehet ismét a mezőny. A pilóták szeretik ezt a terepet és természetesen az érdeklődők is szívesen állnak a pálya mentén, mert nagy terület látható be egyetlen helyről. A kislődi szakaszon szintén látványos mutatványokat csinálnak majd a pilóták, a murvás talajon csodákra képesek a négykerekűek

– Vasárnap három területen hét menet lesz – folytatta a sportvezető. – Kislőd, Szentgál környéke látványos szakasz és teljes egészében látogatható. Vigántpetenden elsősorban az úgynevezett híres szerpentin nyújthat emlékezeteset, míg a hajmáskéri szakasz az érdeklődők elől elzárt terület lesz. Egyedül Hajmáskér felett lesz egy pont, ahonnan rápillanthatnak a terepre. Az első osztályban ötvenkettő, a másodikban harminchárom pilóta nevezett, vagyis közel kilencven autó repeszt majd.

– A mezőny eleje tele van olyan géppel, amely nem is olyan régóta látható a világszínpadon is. Vagyis ilyen szempontból mindenképpen friss a mezőny, mint ahogy az is egyedülálló, hogy a hazai futamok közül ez az egyetlen murvás. Tehát ezeknek a csodaautóknak a viselkedése, pilótáik felkészültsége, ügyessége ilyen sajátos körülmények között csak a Veszprém- ralin figyelhető meg. A hétvégén 2009 után ismét használják a ralisok a nagylőteret, ami szakmai szempontból rendkívüli kihívás, hiszen a legnehezebb gyorsasági szakasznak tartják a sportághoz értők.

Vigántpetenden is élőben látható a Veszprém rali mezőnye. Fotók: Archív

– Úgy gondolom, hogy a rali átjutott a holtponton. Sokan azt mondják, most zajlik a rendrakás, én viszont inkább rendszerbe foglalásnak nevezném a történéseket. Ez a sportág az elmúlt években több rétegre tagolta önmagát, ezt kell most egy egész rendszerbe újra összegyúrni. Emellett stabil partnereket kell találni, akik szeretik a ralit és minden szempontból segítik a versenyek megrendezését. A legfontosabb teendő, hogy rövid határidőn belül legyen egy jegyzett hazai nemzetközi futamunk, mert ez elengedhetetlen a további előrelépéshez. Most persze mi csak a Veszprém ralira koncentrálunk, szeretnénk a megszokottaknak megfelelően, jó hangulatú két napot zökkenőmentesen levezényelni – zárta a beszélgetést Lakatos Róbert.

Jelszó: biztonság és környezetvédelem

Egy dolog nem változott az elmúlt években: a rali izgalmas és látványos kikapcsolódást ígér, viszont az előírások be nem tartása esetén különösen veszélyes. Ennek megfelelően a szervezők ezúttal is kérik a szurkolókat, érdeklődőket, hogy szigorúan tartsák be az előírásokat, illetve a rendezők utasításait. Fontos, hogy ne szemeteljenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!